Oproep: Wordt de invulling van jouw behandelplan bepaald door de kosten ervan?

zaterdag 26 maart 2016 Leestijd: 1 min.

dreamstime_xl_36039981 /

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

zaterdag 26 maart 2016 Leestijd: 1 min.

Als je ziek bent, wil je natuurlijk de beste medicatie. De wetenschap gaat snel en steeds betere geneesmiddelen zorgen voor betere kwaliteit van leven. Maar de keerzijde is dat vooral levensverlengende geneesmiddelen vaak peperduur zijn. Budgetten van ziekenhuizen staan hierdoor onder druk. De kosten van dit soort dure medicijnen dreigen ziekenhuizen boven het hoofd te groeien. En er zijn zelfs signalen bij de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) dat patiënten soms niet de beste behandeling krijgen vanwege de hoge kosten.

Vooral de ontwikkeling van nieuwe kankermedicatie gaat hard. Er zijn veel nieuwe medicijnen die beter aanslaan maar soms 80-duizend euro of meer kosten per patiënt. Ook artsen maken zich zorgen om deze ontwikkeling. Uit een enquête onder Oncologen uit 2013 gaf een derde van de artsen aan zich soms belemmerd te voelen in het voorschrijven van de gewenste geneesmiddelen omdat ze te duur zijn.

'Dure' patiënt

Het ziekenhuis dat een patiënt behandelt, betaalt uit eigen budget de dure behandelingen. Maar hun zorgkosten mogen maar met 1% groeien per jaar. Ziekenhuizen hebben de wettelijke plicht om de juiste medicijnen te leveren maar kampen door deze dure medicijnen al snel met tekorten in de begroting. Ook het aantal patiënten dat de medicatie nodig heeft groeit. Artsen zouden soms het ziekenhuis waarvoor ze werken niet zo op kosten willen of kunnen jagen en er zijn aanwijzingen dat ‘dure’ patiënten naar een ander ziekenhuis worden doorgeschoven dat wel bereid is de behandeling te betalen.

Oproep

Wij willen onderzoeken waarom behandelingen onbetaalbaar dreigen te worden en welke invloed dat heeft op patiënten. Ben je patiënt en heeft je arts de hoge kosten van behandelingen met jou besproken, ben je doorverwezen omdat een ander ziekenhuis de behandeling wel kan geven of heb je het gevoel dat kosten van invloed zijn in jouw behandelplan? Laat het ons weten. Ook zijn we op zoek naar artsen die worden belemmerd in het voorschrijven van medicatie aan de patiënten. Laat ons (anoniem) je verhaal weten. Want ons onderzoek begint bij jou! Mail: tip insturen.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Miranda Grit Verslaggever

Vanaf de eerste uitzending van De Monitor is Miranda Grit als verslaggever betrokken bij het maken van de journalistieke verhalen waarin tips van mensen centraal staan. ‘Door het directe contact met betrokken kijkers word ik op bijzondere onderzoeksideeën gebracht waarvan ik weet; dit leeft in de samenleving. Het is bijzonder om te zien hoe er gereageerd wordt via Facebook en Twitter op de reportages die ik publiceer. Soms word ik gecorrigeerd, andere keren gecomplimenteerd. Maar elke reactie beschouw ik als waardevol om zo samen onze maatschappij nog net een beetje mooier te maken.’

Lees verder
@mirandagrit

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek