Oproep: wie zijn de stratenmakers van Mark Rutte

maandag 02 oktober 2017 Leestijd: 2 min.

AMSTERDAM - Stratenmaker aan het werk (bron: ANP, Remko de Waal) /

Yoran ter Voert

Stagiair

yoran.tervoert@kro-ncrv.nl

maandag 02 oktober 2017 Leestijd: 2 min.

‘Je moet gewoon op mij stemmen, want ik zorg ervoor dat jij met dat zware beroep gewoon met 65 jaar met pensioen kan.’ Met deze woorden deed premier Mark Rutte in 2009 een belofte aan een groepje stratenmakers in Venlo. Nu moeten diezelfde stratenmakers waarschijnlijk doorwerken tot ten minste 67 jaar. Wij zijn op zoek naar deze mannen.

Tijdens ons onderzoek voor het dossier Doorwerken tot 67 hebben we verschillende AOW-debatten van de Tweede Kamer doorgenomen. In die vele uren aan materiaal vonden we de uitspraak van Mark Rutte. Wij zijn zeer benieuwd hoe de stratenmakers van Rutte nu denken over die bewuste belofte en of ze nog aan het werk zijn. En daar hebben we jouw hulp bij nodig.


Zoektocht

We dachten uit eigen onderzoek al snel beet te hebben. De tv-programma’s EenVandaag en Netwerk hadden bewegend beeld van de VVD-leider in Venlo in november 2009. We waren al een tijdlijn aan het optuigen wanneer hij waar was en ook de route van Rutte was al uitgestippeld door de tv-beelden te vergelijken met beelden van Google Maps. Zo wilden we achterhalen waar en op welk moment Rutte de bewuste mannen had gesproken. Maar dat is toch makkelijker gezegd dan gedaan. De tv-beelden waren namelijk geschoten nádat de VVD-leider vertelde over zijn belofte.


Wat weten we?

Na dieper graven weten we het volgende: Rutte heeft over de stratenmakers verteld tijdens een debat op 12 november 2009. Hij heeft ze naar eigen zeggen ‘van de week gesproken’. Dit betekent dat hij ergens in de periode van maandag 26 oktober tot woensdag 11 november 2009 in Venlo is geweest. Alexander Pechtold (D66) zegt in het debat dat Rutte doordeweeks in Venlo langs is gegaan. De weekenden kunnen we dus buiten beschouwing laten. Het meest logische is dat hij hier was om campagne te voeren voor de Venlose gemeenteraadsverkiezingen. In de Limburgse plaats waren vervroegde verkiezingen omdat er verschillende gemeentes samen werden gevoegd. De verkiezingen werden gezien als een graadmeter voor hoe de partijen er landelijk voor stonden. Vandaar dat de meeste politieke kopstukken Venlo in die periode bezocht hebben. Ten slotte weten we dat Rutte op 26 oktober bij de VVD-afdeling van Peel en Maas in Panningen is geweest. Dit is in de buurt van Venlo en wij hebben dan ook het vermoeden dat Rutte die dag zomaar in Venlo geweest kan zijn.


Wat willen we weten? 

Wij willen graag met de stratenmakers in contact komen. Ben jij of ken jij een van hen of heb je een vermoeden wie dit geweest kan zijn? Laat het ons dan weten. Ook is het handig voor ons om te achterhalen wanneer Rutte precies waar was. Als je hier meer over weet, vertel het ons. Dan kunnen wij met die informatie gerichter verder zoeken naar betrokken bedrijven, aannemers of andere opdrachtgevers. Ook als je weet wat voor bestratingsprojecten er in die tijd in Venlo waren, kan dat helpen.


Heb jij tips die ons verder kunnen helpen bij de zoektocht naar de stratenmakers van Rutte? Mail dan naar [demonitor@kro-ncrv.nl](mailto:demonitor@kro-ncrv.nl).

Lees meer over

Werk en inkomen Doorwerken tot 67
Verkenning Research Opnames Uitzending

382 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yoran ter Voert

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De AOW-leeftijd gaat sinds 2013 met stapjes omhoog zodat in 2022 de leeftijd 67 jaar en 3 maanden is. Maar gaat iedereen die nieuwe grens wel werkend halen? Na de zware beroepen richten we ons nu o...
Alles over dit onderzoek