Oproep: wie kent dit slachtoffer van geweldsincident?

donderdag 07 december 2017 Leestijd: 2 min.

Cameratoezicht door politie / ANP

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

Iris Verhoeven

Redacteur

iris.verhoeven@kro-ncrv.nl

donderdag 07 december 2017 Leestijd: 2 min.

Het zijn heftige beelden. In De Meldkamer (SBS6), een reality-tv-programma over het werk van de politie, is te zien hoe een man in het Groningse uitgaansleven wordt mishandeld door een andere man. SBS6 gebruikt bewakingsbeelden die, zo blijkt later, ten onrechte naar de zender gingen. Voor ons onderzoek Politie Online, waarin we bekijken hoe de politie zich uit op internet en op televisie, ben ik op zoek naar het slachtoffer van deze zware mishandeling die plaatsvond in 2015.

Te zien is hoe een man minutenlang in elkaar wordt geslagen door een andere man in het centrum van Groningen. Daarna wordt hij per ambulance afgevoerd. De beelden worden afgewisseld met opnames vanuit de meldkamer van de politie waar agenten commentaar leveren op wat zij zien.

Niet eens met de uitzending

Het slachtoffer is niet blij met de uitzending van de beelden in De Meldkamer, zo lees ik in het Dagblad van het Noorden. Ook burgemeester van Groningen Peter den Oudsten noemt het in de krant onwenselijk dat de beelden op televisie zijn verschenen. ‘De afspraken die de Nationale Politie heeft gemaakt met SBS6 zijn in strijd met ons protocol.’ Daarin is met politie en justitie afgesproken dat de beelden eigendom zijn van de gemeente en dat de privacy van zowel slachtoffers als daders wordt beschermd.

De Nationale Politie heeft de regie over De Meldkamer en heeft het beeldmateriaal beschikbaar gesteld. Volgens SBS6 worden alle uitzendingen door de politie èn het Openbaar Ministerie (OM) gecontroleerd.

Protocol

In het geval van incidenten, zoals zware mishandeling in het uitgaansgebied, kunnen de beelden worden gebruikt om verdachten op te sporen. Die beelden kunnen ook als bewijs dienen in een eventuele strafzaak. Dan maakt het beeldmateriaal deel uit van het strafdossier en is het OM er verantwoordelijk voor.

Bij de zware mishandeling van de man in 2015 zijn de beelden door de politie zonder toestemming van het slachtoffer naar SBS6 verstuurd en uitgezonden in De Meldkamer. Omdat de dader ten tijde van de uitzending al veroordeeld was, was er geen sprake van opsporing. Daarnaast wist het slachtoffer dus van niks.

‘We hadden het slachtoffer vooraf moeten informeren en dat is in de hectiek niet gebeurd. We hebben aan de betrokkenen onze excuses aangeboden,’ zegt woordvoerder Rob Kouwenhoven tegen het Dagblad van het Noorden.

Aangescherpt?

Den Oudsten heeft volgens de krant naar aanleiding van dit voorvalvoorgesteld om het protocol aan te scherpen. We vragen de gemeente Groningen of dat inmiddels is gebeurd en wat de veranderingen inhouden. We wachten nog op een reactie. 

De politie Groningen verwijst terug naar de gemeente: ‘Als er al een protocol is, dat zegt mij persoonlijk niets, dan moet het zijn opgesteld door de eigenaren van deze camera’s,’ zegt een woordvoerder. ‘In dit geval is dat de gemeente Groningen. De richtlijnen worden door de eigenaren opgesteld en niet de gebruiker.’

 

 

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Veiligheid en handhaving / Politie Online

Oproep:

Ben jij of ken jij het slachtoffer van deze mishandeling in het centrum van Groningen? Dan zou ik graag vrijblijvend met je in contact komen. Hoe heb je het ervaren dat deze beelden op televisie verschenen? Meld je via het tipformulier. Die tip komt bij mij persoonlijk terecht. Ik zal je mail ten alle tijden vertrouwelijk behandelen en uiteraard alleen publiceren als jij daar toestemming voor geeft.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek