Oproep: Wat verdient de overheid aan de sanering van asbestdaken?

vrijdag 27 april 2018 Leestijd: 3 min.

Hoeveel verdient de overheid eraan als je je asbestdak saneert? / ANP Foto

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

vrijdag 27 april 2018 Leestijd: 3 min.

We zitten in Nederland middenin een enorme operatie als het gaat om de verwijdering van asbestdaken.Op dit moment ligt nog maar liefst 15.000 voetbalvelden aan asbestdak op Nederlandse woningen. Het verwijderen van zo’n asbestdak kost een gemiddelde huiseigenaar een kleine tienduizend euro. De overheid heeft daarvoor wel een subsidiepot beschikbaar gesteld, maar die dekt bij lange na de kosten niet. Voor ons onderzoek naar Asbest willen wij weten wat de overheid zelf overhoudt aan de asbestverwijdering. 

Door verschillende tipgevers worden we erop gewezen dat diezelfde overheid namelijk volop verdient aan deze landelijke saneringsoperatie. Het op zo’n grote schaal verwijderen van daken zorgt voor economische activiteit bij asbestsaneerders en laboratoria die controles uitvoeren en brengt zo omzetbelasting in het laatje. Maar door huiseigenaren zélf wordt ook een flink bedrag aan BTW betaald. Van elk verwijderd asbestdak - en elk nieuw dak dat daarvoor in de plaats komt - komt ruim één vijfde (want 21 procent) in de portemonnee van de overheid terecht.

Een rekenvoorbeeld
Om hoeveel geld gaat het dan precies? Dat hangt natuurlijk af van de totale kosten die worden gemaakt bij de sanering van een asbestdak. We vinden een rekenvoorbeeld op de website van Milieucentraal, een organisatie die consumenten onafhankelijke informatie biedt over duurzaamheid en energie.
De gemiddelde kosten voor het verwijderen van asbest uit een woningdak van vijftig vierkante meter met dakleien, bedragen 8675 euro. Die betaal je voor de inventarisatiekosten, het verwijderen van de asbest, het huren van een bouwlift en het plaatsen van een nieuw dakleien dak. De overheidssubsidie die je voor dit dak als huiseigenaar kunt krijgen, is maximaal 225 euro (de subsidie is 4,50 euro per vierkante meter, maal 50 vierkante meter). Maar de overheid verdient er het veelvuldige aan: aan BTW komt er voor dit dak 1869 euro binnen in de staatskas. Ruim acht keer zoveel als er aan subsidie wordt uitgedeeld.

Wat is een ‘eerlijke’ subsidie voor huiseigenaren?
Is het eerlijk dat, vergeleken bij wat de overheid verdient aan de sanering van daken, zo’n beperkte subsidie wordt verstrekt aan huiseigenaren? Argument voor een beperkte subsidieregeling is het idee dat een huiseigenaren met een asbestdak geen financieel voordeel mogen hebben ten opzichte van mensen zónder zo’n dak. Dat zit zo: door een asbestdak te vervangen, stijgt je woning in waarde. Hoe hoger de subsidie, hoe meer de overheid meebetaalt aan die waardestijging. Bovendien moet iedere huiseigenaar groot onderhoud laten uitvoeren om het huis in goede staat te houden. Waarom zou de overheid dan grof meebetalen op het moment dat je toevallig een asbestdak hebt dat moet worden vervangen? 
Maar diezelfde overheid legt burgers wel de verplichting op om voor 2024 hun asbestdak te vervangen. Als je als overheid zoveel verdient aan de hele saneringsoperatie, zou je er ook voor kunnen kiezen een groter deel van de kosten op je te nemen. Zou die subsidie dan toch niet wat hoger moeten, zeker als je ziet het voor een deel van de huiseigenaren het onmogelijk is om de saneringsoperatie te betalen?

  lees ook: Verbod op asbestdaken jaagt huiseigenaren op kosten woensdag 11 april

‘BTW omlaag is enige manier om 2024 te halen’ 
Een asbestsaneerder die we spreken, komt met een ander idee. Hij vertelt ons dat het aanvragen van de subsidie voor veel extra rompslomp zorgt en soms zelfs kosten met zich meebrengt. ‘Voor een blok met twaalf woningen moet namelijk twaalf keer een inventarisatierapport worden aangemaakt om een registratienummer in het Landelijk Asbest Volgsysteem te krijgen. Daarmee zit je zo al op 150 tot 200 euro aan kosten.’ En dat terwijl de subsidie die je daarmee kunt krijgen heel beperkt is. 
De asbestsaneerder ziet daarom veel meer in het verlagen van de BTW, van 21 naar 6 procent. ‘De overheid hoeft geen dan subsidieaanvragen te beoordelen en huiseigenaren hoeven niets in te dienen, dat scheelt in ieder geval veel tijd. Omdat ze daardoor goedkoper uit zijn, zal dat een enorme stimulans geven aan de hele operatie. Dat lijkt mij de enige manier om ‘2024’ te halen.’

Oproep
We zijn op zoek naar iemand die met ons mee wil rekenen om in kaart te brengen hoeveel de overheid in totaal verdient aan de hele saneringsoperatie. Weet jij hier meer van en vind je het interessant om hierover met ons mee te denken? Neem dan contact met ons op!

Lees meer over

Natuur en milieu Asbest
Verkenning Research Opnames Uitzending

Asbest

Uitzending

De uitzending over het asbestdakenverbod dinsdag 22 mei om 21:25 uur op NPO2.

Deel jouw ervaring 21 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 22 mei 2018 om 21:25  NPO2

183 tips

ontvangen

20

6

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Elk jaar overlijden ongeveer duizend mensen aan de gevolgen van asbest. De minuscule vezeltjes die het mineraal een ideaal bouwmateriaal maakt, veroorzaken ook zeer moeilijk te behandelen vormen va...
Alles over dit onderzoek