Wet-en regelgeving / Lokaal bestuur

Oproep: Wat moet een ondernemer allemaal doen om een milieuvergunning te krijgen?

zaterdag 15 april Leestijd: 1 min.

Checklist /

Anne de Blok

Verslaggever

zaterdag 15 april Leestijd: 1 min.

Wie wil ondernemen moet daarvoor de juiste vergunningen hebben, zeker als er sprake is van activiteiten die gevolgen hebben voor het milieu of de leefomgeving van de omwonenden. Maar zo’n vergunning krijg je niet zomaar. We vragen ons daarom af: wat moet je als ondernemer allemaal doen om een milieuvergunning te krijgen?

Nederland is een klein land. Niet voor niets hebben we daarom regels die bepalen hoe we die schaarse ruimte mogen gebruiken. Maar hoe worden deze regels nageleefd? Voor ons dossier ‘Lokaal Bestuur’ zijn we bezig om in kaart te brengen hoe gemeenten omgaan met een belangrijke taak: het toezicht houden op hoe we met die schaarse ruimte omgaan.

Naar aanleiding van onze eerste uitzending hierover worden we op een wel erg opmerkelijke zaak gewezen. In de gemeente Hardenberg staat namelijk een grindrecycling bedrijf dat al bijna 5 jaar draait zonder over de vereiste vergunningen te beschikken. En hoewel de gemeente Hardenberg hiervan op de hoogte is, blijven ze de situatie gedogen in afwachting van een bestemmingsplanwijziging.

‘Als je eens wist wat voor een papierwinkel ik heb moeten aanleveren om überhaupt van start te gaan!'

‘Onbegrijpelijk,’ vinden een aantal ondernemers die we spreken over deze zaak. ‘Als je eens wist wat voor een papierwinkel ik heb moeten aanleveren om überhaupt van start te gaan!’ We zijn daarom benieuwd naar wat er allemaal komt kijken bij het aanvragen van een milieuvergunning en hoe je als ondernemer ervoor zorgt dat de voorschriften uit die vergunningen ook na worden geleefd. Ben jij een ondernemer die ons hier meer over wil vertellen? We komen graag met je in contact! Je kan ons mailen op tip insturen.

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok Verslaggever
Anne de Blok heeft een onbeheersbare drang om te zoeken naar datgene wat verborgen blijft. Dat bracht haar tijdens haar studie al aan tafel bij oud-minister Margreeth de Boer, waarmee ze uitgebreid sprak over het Schipholdossier en de 'echte' reden waarom ze niet door wilde voor een tweede termijn als minister van milieu. Hoewel dat verhaal veel nieuws maakte, koos ze daarna voor onderwerpen die wat actueler zijn. Momenteel werkt ze namelijk als jongste bediende voor De Monitor waar ze furore maakte met een drieluik over ‘Verwarde Mensen’. Inmiddels heeft Anne de stap gezet als verslaggever.
Lees verder
@annedeblok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Meer weten?

Wie wil ondernemen moet daarvoor de juiste vergunningen hebben, zeker als er sprake is van vervuilende stoffen. Toch krijgen we regelmatig tips over ernstige overtredingen, waarmee weinig lijkt te worden gedaan. Hoe gaan gemeentes om met illegale bouw of bedrijvigheid? En als er overlast ontstaat, nemen zij dan de belangen van burgers serieus?

Alles over dit onderzoek