Oproep: Wat betekent diervriendelijke stal voor omgeving?

woensdag 26 oktober 2016 Leestijd: 1 min.

Hebben omwonenden van diervriendelijke stallen meer last van de uitstoot? - foto: ANP /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

woensdag 26 oktober 2016 Leestijd: 1 min.

'Een diervriendelijk gehouden kip is slechter voor het milieu dan een reguliere kip.' In ons dossier Megastallen publiceerden we inmiddels meerdere artikelen over de tegenstelling tussen dierenwelzijn en milieu in de pluimveesector. Stallen waar dieren meer ruimte hebben om te bewegen en rondscharrelen in een laag strooisel stoten ook meer ammoniak en fijn stof uit. Wij zijn benieuwd naar de ervaringen van omwonenden van deze diervriendelijke stallen. Wat merken zij van deze uitstoot?

Biologisch ei

Neem het biologische ei. Dat krijgt de maximale 3 sterren van de dierenbescherming. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit keken naar de uitstoot van deze relatief blije kippen: ‘Op basis van de beschikbare kennis is de verwachting dat in de biologische houderij de emissies van ammoniak en fijnstof (per dierplaats per jaar) hoger zijn.’ De grootste toename van de uitstoot van de pluimveesector kwam met het verbod op de legbatterij en de overgang naar de scharrelkip. Die stoot beduidend meer fijnstof en ammoniak uit dan de kip die in een kooi wordt gehouden. Volgende week meer over de uitstoot van biologische eieren op onze site.

lees ook: Expert: dierenwelzijn gaat ten koste van volksgezondheid maandag 17 oktober

Een diervriendelijk ei blijkt dus slechter voor het milieu en daarmee voor de volksgezondheid. Uit recent onderzoek van onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat longklachten toenemen in de omgeving van veehouderijen.

Oproep

Wat betekenen diervriendelijke stallen voor de omwonenden van zo’n bedrijf? Weet jij hier meer van, als omwonende of als boer? Laat het ons weten en mail naar bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl of sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl.

[TIP text=Hebben omwonenden van diervriendelijke stallen meer last van de uitstoot?]

Lees meer over

Natuur en milieu Megastallen
Verkenning Research Opnames Uitzending

51 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De intensieve veehouderij staat steeds meer ter discussie. Omwonenden van megastallen maken zich druk om de uitstoot van fijnstof en stank. Wat zijn de gevolgen daarvan voor hun gezondheid? En wat ...
Alles over dit onderzoek