Verkeer en vervoer / Verkeersveiligheid

Oproep: Waar voel jij je onveilig in het verkeer?

maandag 20 maart Leestijd: 1 min.

IMG_20170321_142217 /

Jerry Vermanen

Redacteur

maandag 20 maart Leestijd: 1 min.

Rijkswaterstaat heeft een flink aantal bestanden waar verkeersongevallen in staan geregistreerd. Maar zelfs de 1.326.112 ongevallen die daar in staan, zijn niet genoeg om een volledig beeld van de verkeersveiligheid in Nederland te schetsen. Daarom vragen wij jouw hulp: waar voel jij je onveilig in het verkeer? Vul het in op onze interactieve kaart.

In het dossier Verkeersveiligheid onderzoekt De Monitor onder andere de rol van gemeenten in het herkennen van verkeersgevaarlijke locaties. Worden klachten van burgers serieus genomen? En is er voldoende bekend over de ongelukken die er plaatsvinden?

Volgens verkeersdeskundige Erik Donkers, over wie we al eerder berichtten, hebben we momenteel een kwart van de verkeersongelukken in beeld.

Wij willen een vollediger beeld krijgen van plekken waar mensen zich onveilig voelen in het verkeer. Vul de onderstaande kaart in. Want je weet ons onderzoek begint bij jou!

Uitzending Verkeersveiligheid

Zondag 26 maart meer over Verkeersveiligheid in De Monitor. Daarin verschillende tipgevers die zich zorgen maken over onveilige verkeerssituaties in hun buurt. NPO2, 22:45 uur.

Dit artikel is geschreven door:

Jerry Vermanen Redacteur

Jerry Vermanen werkt op de dataredactie van KRO-NCRV. Hij zoekt altijd naar meetbare en controleerbare gegevens voor de basis van zijn verhalen. Meningen zijn leuk voor feestjes en verjaardagen, maar feiten maken journalistieke verhalen de moeite waard. Uitzoomen voor het grotere plaatje, en inzoomen voor het menselijke verhaal.

Lees verder
@jerryvermanen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Meer weten?

Het gaat niet goed met de verkeersveiligheid in Nederland. Het aantal ernstig gewonden en het aantal doden in het verkeer is de laatste jaren gestegen. Burgers, gemeenten en deskundigen roepen dat er weer meer gehandhaafd moet worden. De meeste ongevallen komen door te hard rijden, alcoholgebruik en afleiding (mobiele telefoon). Zou meer handhaving leiden tot minder slachtoffers in het verkeer? En zo ja waarom gebeurt dat dan niet meer? Het aantal bekeuringen daalde van 9,6 miljoen in 2007 naar 6,6 miljoen in 2015. Het aantal staandehoudingen is van 1,5 miljoen in 2007 gedaald naar 250.000 in 2015.

Alles over dit onderzoek