Oproep: Schendt gemeente de privacy van uw kind bij behandeling in jeugd-ggz?

maandag 19 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

dossier_1 /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

maandag 19 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

*We hebben voor dit onderzoek een nieuw dossier geopend op onze website: [Zorg in de gemeente](http://demonitor.ncrv.nl/zorg-in-de-gemeente).*


Na onze uitzending in het dossier Dokters in de Knel over het inzien van medische dossiers bij huisartsen door zorgverzekeraars komen er veel tips binnen. Eén tip van de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP) zoeken we nu verder uit.

De gemeenten zijn sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor de jeugd-ggz. Volgens de LVVP schenden veel gemeenten in Nederland de privacy van kinderen die behandeld worden in de jeugd-ggz, dus van kinderen met psychische problemen en stoornissen. Doel van het nieuwe systeem is dat minder kinderen in de dure, gespecialiseerde zorg belanden. De LVVP vindt dat gemeenten in de uitvoering soms doorslaan in wat zij van cliënten willen weten.

Zo zouden gemeenten soms complete medische dossiers opvragen bij de ouders. Ook voeren gemeenten keukentafelgesprekken met ouders over de psychische toestand van hun kind. Bij die gesprekken wordt om medische informatie van de kinderen gevraagd en ouders weten vaak niet wat ze wel en niet moeten vertellen. Ook huisartsen schijnen geregeld verzoeken te krijgen van gemeenten om privacygevoelige informatie over hun patiënten.

Heeft u als ouder en/of als zorgverlener te maken gehad met de jeugd-ggz uitgevoerd door de gemeente? Heeft u een keukentafelgesprek meegemaakt of bent u huisarts en heeft u hiermee te maken? Laat het ons weten! of mail demonitor@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek