Oproep: moet school het integratieprobleem oplossen?

dinsdag 14 februari 2017 Leestijd: 1 min.

Kantine op een ROC in Leiden - foto: ANP /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

dinsdag 14 februari 2017 Leestijd: 1 min.

Er wordt onvoldoende aandacht besteed aan de Nederlandse kernwaarden in het onderwijs. Dat bleek onlangs uit een onderzoek van de Onderwijsinspectie. Staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) wil daarom de wet aanscherpen waarin dit zogenoemde burgerschapsonderwijs wordt geregeld. Dichten we daarmee de groeiende kloof tussen wit en gekleurd Nederland?

Sinds 2006 is het zogenoemde burgerschapsonderwijs verplicht op middelbare scholen. Maar volgens de Inspectie komen onderwerpen als democratie, homoseksualiteit, vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van geloof onvoldoende aan de orde in de les. Tegen de Telegraaf zei staatssecretaris Dekker: ‘Als leerlingen dat niet meekrijgen, moeten we niet gek staan te kijken dat extreme ideeën zich nestelen.’

Eerder bleek al uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek dat 1 op de 9 docenten gevoelige onderwerpen vermijden in de klas als gevolg van de botsende culturen op de school.

Volgens de staatssecretaris krijgen sommige leerlingen de Nederlandse kernwaarden thuis dus onvoldoende bijgebracht, en daarom is school de aangewezen plek. Zal dat witte en gekleurde Nederlanders nader tot elkaar brengen? Zal dat bijvoorbeeld de acceptatie van homoseksualiteit onder Nederlanders met een migratieachtergrond vergroten?

En moet het in deze lessen alleen gaan over de Nederlandse kernwaarden of moet het ook gaan over de problemen waar gekleurde Nederlanders mee kampen, zoals discriminatie op de arbeidsmarkt en etnisch profileren door de politie?

Oproep

Wat vinden jongeren zelf van dit burgerschapsonderwijs? Zit jij op een gemengde school en wordt er veel gesproken over thema’s als integratie, homoseksualiteit en vrijheid van meningsuiting? Of komen die onderwerpen juist amper aan bod? Laat het ons weten!

Wij zijn ook op zoek naar docenten die ervaring hebben met dit burgerschapsonderswijs. Vermijd jij gevoelige onderwerpen om heftige discussies te voorkomen? Reageer! Stuur een mail naar tip insturen

Lees meer over

Algemeen Debat: Wij/zij
Verkenning Research Opnames Uitzending

35 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau wijzen Nederlanders ‘integratie en immigratie’ en ‘samenleven’ aan als belangrijkste problemen waar ons land op dit moment mee kampt. Moeten ‘zi...
Alles over dit onderzoek