Oproep: Krijg jij het medicijn waar je recht op hebt?

woensdag 23 maart 2016 Leestijd: 1 min.

medications-342474_960_720 /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

woensdag 23 maart 2016 Leestijd: 1 min.

Er komen steeds meer dure medicijnen op de markt. Sommige middelen, vooral tegen kanker, zijn zo duur, dat er zelfs overwogen wordt ze niet te vergoeden. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de algemene ziekenhuizen te weinig geld heeft voor dure medicijnen. Het komt daarom regelmatig voor dat een ziekenhuis ervoor kiest om een bepaald medicijn dan maar niet voor te schrijven.

In 2011 ging zo'n 4 procent van de ziekenhuisuitgaven naar dure middelen, in 2014 is dat zo’n 10 procent. Vooral de uitgaven aan geneesmiddelen tegen kanker stijgen snel, van 376 miljoen in 2011, naar 675 miljoen in 2014.

Bron: NZa en KWF

En de patiënten?

Patiënten lijken soms niet de behandeling of het medicijn te krijgen waar ze recht op hebben. Zo zijn er grote verschillen tussen ziekenhuizen in behandelingen en welke zorg zij kunnen betalen. Wim van Harten, bestuurslid van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, sprak eerder zijn zorg uit tegenover de NOS. Hij heeft het vermoeden dat ziekenhuizen soms bepaalde tests die kunnen leiden tot een dure behandeling, niet uitvoeren.

Het ene ziekenhuis laat zich niet weerhouden door de kosten van behandelingen. Als een patiënt een duur medicijn nodig heeft, dan krijgt die persoon dat. Maar je kunt ook terechtkomen in een ziekenhuis dat zo'n middel niet geeft. Dan moet je hopen dat je wordt doorverwezen naar een ziekenhuis waar je het wel krijgt.

Wij zijn op zoek naar verhalen van mensen die in het ziekenhuis een bepaald medicijn niet krijgen, omdat het te duur is. Is dit bij jou het geval? Of ben jij arts en mag je van jouw ziekenhuis een duur medicijn niet aan je patiënt geven? Laat het ons weten! tip insturen

Links:

Het interview van de NOS met bestuurslid van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis Wim van Harten

Informatie over dure medicijnen van patientenfederatie NPCF

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1294 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Krijg jij de medicijnen waar je recht op hebt?

Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek