Oproep: Is jouw schuld doorverkocht aan een incassobureau?

woensdag 30 maart 2016 Leestijd: 2 min.

incassotweehanden /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

woensdag 30 maart 2016 Leestijd: 2 min.

Als je een rekening niet op tijd betaalt, kan een incassobureau worden ingeschakeld om het geld bij jou te innen. Het kan ook zijn dat de schuld die jij hebt, de vordering, wordt doorverkocht. Dan is het incassobureau niet ingehuurd, maar eigenaar van de vordering op jou. Er is een ware markt voor de handel in onbetaalde rekeningen. Deze verkoop en doorverkoop van schulden is toegestaan, maar wat weten we er eigenlijk van?

Op welk moment gaat jouw schuld naar een derde partij en hoe wordt je daar van op de hoogte gesteld? En wat zijn de gevolgen? In ons dossier Schulden horen wij graag meer over jouw ervaringen.

Tandartsenrekening

De wereld van de doorverkochte vorderingen kent drie markten. De eerste behelst factoring. Een organisatie laat rekeningen door een andere partij innen. Tegen betaling neemt het incassobureau de vorderingen over en wikkelt deze administratief en financieel af. Dat scheelt veel papierwerk en administratieve rompslomp. Tandartsen doen dit bijvoorbeeld veel. Zo hebben zij snel geld en niet de lasten van de incasso. Het incassobureau krijgt op zijn beurt een verzameling gemakkelijk inbare schulden.

Maar wat gebeurt er als een klant ruzie krijgt over de rekening? Doe je dan je beklag bijvoorbeeld bij de factoring-organisatie of bij jouw tandarts? Deel je ervaringen met ons via demonitor@kro-ncrv.nl.

Bulk

Een tweede markt waar jouw schuld verhandeld kan worden, is die van de grote portefeuilles. Bijvoorbeeld telecombedrijven die enorme pakketten van soms 10.000 (moeilijk inbare) vorderingen tegelijk verkopen. Stel dat deze facturen samen goed zijn voor 1 miljoen euro, dan worden ze verkocht aan incassobureaus tegen soms maar 2-3% van de waarde. Een groot deel zal immers niet betalen is de verwachting. De telecombedrijven krijgen op deze manier, een relatief klein, maar gegarandeerd deel van de rekeningen uitbetaald. En de opkopende partij kan geld verdienen door zo veel mogelijk van de gekochte rekeningen alsnog te innen. Ook dit is een gebruikelijke praktijk. Maar gaat dit altijd goed? We horen ook hier graag meer over.

Tenslotte is er een markt voor incidentele vorderingen die moeilijk te innen zijn. Stel je hebt een klein bedrijf en je hebt niet de tijd en de expertise, dan verkoop je je vordering aan een bedrijf dat denkt de inning wel binnen te kunnen krijgen.

Oproep

Al deze varianten zijn legaal. Maar soms wringt er iets. Dan blijkt bijvoorbeeld dat een partij gevestigd in het buitenland het recht heeft verworven om jouw schuld op te eisen. Of de oorspronkelijke schuldeiser trekt zijn handen er vanaf, terwijl je de schuld betwist. Daarom willen we hier meer over weten. Heb je ervaring met een van deze varianten? Kon je met jouw klachten goed terecht? Of heb je te maken gehad met buitenlandse partijen? Mail ons: demonitor@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Schulden

Uitzending

Maandag 26 oktober in De Monitor, 22:18 op NPO2 Fraude mag niet lonen, maar sommige bijstandsgerechtigden worden hard aangepakt. Is dat terecht of disproportioneel? Want ook als er sprake is van een ‘foutje’ of te laat gestuurde informatie kan je zomaar een ‘fraudelabel’ aan je broek krijgen. Maar wat nou als je belangrijke informatie wel hebt gestuurd, maar de gemeente het niet meer terug kan vinden? Meer hierover in De Monitor, NPO2, 22:18 uur.

Deel jouw ervaring 87 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 26 oktober 2020 om 22:20  NPO2

264 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Werk en inkomen / Schulden

Is jouw schuld doorverkocht aan een incassobureau?

Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Fraude mag niet lonen, maar sommige bijstandsgerechtigden worden hard aangepakt. Is dat terecht of disproportioneel?
Alles over dit onderzoek