Oproep: Hoe vaak speurt een verzekeraar in privéleven slachtoffer?

woensdag 20 april 2016 Leestijd: 2 min.

dreamstime_m_60381887 /

Ronald Sistermans

Verslaggever

ronald.sistermans@kro-ncrv.nl

woensdag 20 april 2016 Leestijd: 2 min.

Na onze oproep in het dossier letselschade komen we in contact met Cees en René. Beide mannen zijn intensief geschaduwd door een detectivebureau in opdracht van een verzekeraar. ‘Ik was object 1, Cees was object 2 en de hond was object 3,’ aldus René, die nog steeds kwaad is. ‘Ik wilde schikken, maar het heeft de mediation moeilijker gemaakt.’

Tijdens de verhuizing naar hun Bed & Breakfast in Limburg wordt de auto van Cees en René met hoge snelheid aangereden door een oudere dame die door het rode verkeerslicht rijdt. De 86-jarige bestuurder erkent onmiddellijk haar aansprakelijk.

Huisdieren lagen verspreid over het asfalt

‘Iedereen heeft het overleefd, maar de verhuisspullen en de kat en papegaai lagen verspreid over het asfalt.’ René heeft sindsdien last van een ernstige whiplashklachten.

Maar omdat de verzekeraar die klachten niet vertrouwt, besluit die René te laten schaduwen. ‘Ik kwam er zelf achter, ik liep naar de supermarkt en er stond een auto met mannen aan de overkant van de weg die opvallend naar me keken en foto’s maakten.’ René verbaast zich nog altijd over de werkwijze van de detectives die hem ook hebben gefilmd. Tijdens de mediation met de verzekeraar krijgen René en Cees het inspectierapport onder ogen.

Undercover overnachten

Ook zouden medewerkers van het detectivebureau undercover hebben overnacht in de Bed & Breakfast van het stel, waar ze zich hebben voorgedaan als geïnteresseerden die ook een hotel wilden starten.

Wij vragen ons af: hoe vaak komt het voor dat een verzekeraar een detectivebureau inzet? Cees en René kwamen er zelf achter, omdat de detectives zich opvallend gedroegen. Maar speuren in iemands privéleven levert lang niet altijd wat op en kan daardoor onopgemerkt blijven.

De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) eist dat een geobserveerde op de hoogte wordt gebracht van het feit dat er persoonsgegevens over hem worden verzameld. Volgens de Gedragscode Persoonlijk Onderzoek mag een persoonlijk onderzoek alleen worden ingesteld als een zogenaamd feitenonderzoek te weinig oplevert en als een redelijk vermoeden is van verzekeringsfraude. Maar niet in alle gevallen hoeft een verzekeraar vooraf of achteraf te melden dat er wordt gespeurd in het privéleven van een slachtoffer.

Advocaat Nino Pennino, die in onze eerdere uitzending over letselschade aan het woord kwam, wil dat het slachtoffer altijd op de hoogte wordt gesteld en dat het wordt geregistreerd. ‘Ook als er niks uitkomt, wil ik het weten. Dat gebeurt nu niet waardoor het onduidelijk is welke instrumenten een verzekeraar inzet.’

Het werkt intimiderend

De advocaat zegt tenslotte dat het inzetten van een detectivebureau intimiderend kan werken ‘Het heeft het schikkingsproces bij Cees en René geen goed gedaan toen duidelijk werd dat de heren werden bespioneerd. Zij werden boos, maar het kan ook door de verzekeraar worden gebruikt als drukmiddel waardoor slachtoffers eieren voor hun geld kiezen.’

Aanstaande vrijdag brengen we een bezoek aan Cees en René, waarna we hun ervaringen verder kunnen checken.

Heb je ervaring met een verzekeraar die in je privéleven speurt? Heb je tips over privacyschending? Mail: tip insturen

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Letselschade
Verkenning Research Opnames Uitzending

215 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Veiligheid en handhaving / Letselschade

Ben jij geschaduwd door een detectivebureau in opdracht van een verzekeraar?

Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Ronald Sistermans Verslaggever
Lees verder
@rsistermans

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zal je maar gebeuren, je bent slachtoffer van een verkeersongeluk en hebt ernstige whiplashklachten. Maar de verzekeraar vertrouwt je niet en stuurt een prvédetective op je af die je sch...
Alles over dit onderzoek