Oproep: heeft u ervaring met een Social Return-traject?

vrijdag 25 juli 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

vrijdag 25 juli 2014 Leestijd: 1 min.

Ze zijn de minst geliefde groep van Nederland bij werkgevers: de bijstandsgerechtigden en gehandicapten. 700.000 mensen die aan de zijlijn staan. Gemeenten zitten er mee in hun maag. Ze drukken op het budget. Terwijl sociale werkplaatsen sluiten en tegelijkertijd gemeenten afgerekend worden op hoeveel mensen ze uit de uitkeringsbakken krijgen.

Gemeenten hebben maar één instrument waarmee ze bedrijven kunnen verplíchten bijstandsgerechtigden in dienst te nemen: Social Return. Via de aanbesteding van bijvoorbeeld het gehandicaptenvervoer of bouwprojecten móeten bedrijven mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Voor hen een kans, zo wordt geredeneerd, en voor de gemeenten daalt het aantal uitkeringsgerechtigden. Een win-winsituatie.

Uit ons onderzoek blijkt dat in heel Nederland al honderden Social Return-trajecten zijn ingezet, maar opvallender is dat niemand bijhoudt wat het heeft opgeleverd. Zijn bedrijven tevreden? Heeft het uitkeringsgerechtigden werkelijk een baan opgeleverd? We hopen dat jij het ons kan vertellen!

De één roept het is verdringing. Terwijl de ander het ziet als dé kans op een baan. Social Return, bedrijven verplichten uitkeringsgerechtigden of gehandicapten in dienst te nemen. Het is een opkomend sociaal experiment onder gemeenten. Maar hoe sociaal is het?

We willen graag mensen spreken die hier ervaring mee hebben. Uitkeringsgerechtigden die in een Social Return traject zitten of al hebben doorlopen en werkgevers. Wat heeft het opgeleverd? Banen, een kans op werkervaring of juist een faalervaring?

Laat het ons weten via deze link!

Lees meer over

Werk en inkomen Werkloos en boos
Verkenning Research Opnames Uitzending

267 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe gaan we in Nederland om met werklozen? Miljoenen worden uitgetrokken om mensen weer aan een baan te helpen via allerlei maatregelen en subsidies. Zijn ze zinvol?
Alles over dit onderzoek