Oproep: Heb je ervaring met verzekeraars die speuren in je privéleven?

vrijdag 15 april 2016 Leestijd: 1 min.

foto recherche onderzoek /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

vrijdag 15 april 2016 Leestijd: 1 min.

Eerder melden we al in ons dossier Letselschade dat een rij-instructeur intensief werd geschaduwd door een recherchebureau in opdracht van een verzekeraar. De man liep ernstige nekklachten op nadat zijn lesauto van achter werd aangereden en hij diende een schadeclaim in bij de verzekeraar.

lees ook: Verzekeraar stuurt detectivebureau af op slachtoffer woensdag 13 april

De verzekeraar schakelde het recherchebureau in om aan te tonen dat zijn verhaal niet klopt. Maar de rechter oordeelde dat dit inbreuk op zijn privacy is en verklaarde het onderzoeksrapport ongeldig. Wij vragen ons af of niet alleen letselschade-verzekeraars, maar ook ander verzekeraars mensen volgen. Laten bijvoorbeeld brand- en woningverzekeraars, maar ook diefstal- en inbraakverzekeraars slachtoffers soms volgen die een schadeclaim hebben ingediend?

Gaan verzekeraars te ver?

Wanneer een verzekeraar het vermoeden heeft dat er wordt gefraudeerd, kan zij overgaan tot een persoonlijk onderzoek, zoals het schaduwen van slachtoffers door een recherchebureau. Steeds vaker zijn bijvoorbeeld foto’s op Facebook aanleiding om een fraudeonderzoek te beginnen.

De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) eist echter dat een geobserveerde op de hoogte wordt gebracht van het feit dat er persoonsgegevens over hem worden verzameld. Volgens de Gedragscode Persoonlijk Onderzoek mag een persoonlijk onderzoek alleen worden ingesteld als een zogenaamd feitenonderzoek te weinig oplevert en als een redelijk vermoeden is van verzekeringsfraude.

De verzekeraar heeft kennelijk genoeg mogelijkheden om te zoeken in je privégegevens zonder dat je dat weet. De vraag is: gaan verzekeraars daarbij te ver?

Heb je ervaring met een verzekeraar die in je privéleven speurt? Heb je tips over privacyschending? Mail: tip insturen.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Letselschade
Verkenning Research Opnames Uitzending

215 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zal je maar gebeuren, je bent slachtoffer van een verkeersongeluk en hebt ernstige whiplashklachten. Maar de verzekeraar vertrouwt je niet en stuurt een prvédetective op je af die je sch...
Alles over dit onderzoek