Oproep: euthanasieverzoek afgewezen, wat dan?

zaterdag 19 maart 2016 Leestijd: 1 min.

Fotocredit: Dreamstime /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

zaterdag 19 maart 2016 Leestijd: 1 min.

De documentaire over De Levenseindekliniek deed veel stof opwaaien. Vooral de euthanasie van een demente vrouw die haar doodswens alleen nog maar kon beschrijven met de woorden ‘huppakee weg’ greep veel mensen aan. De Levenseindekliniek wordt ingeschakeld door mensen die een euthanasiewens hebben en geen hulp krijgen van hun eigen huisarts. Het zijn vaak de moreel gecompliceerde zaken: mensen met dementie, psychiatrische patiënten en mensen die hun leven als voltooid beschouwen.

Maar lang niet iedereen die aanklopt bij de Levenseindekliniek wordt geholpen. De kliniek krijgt zo’n 1200 euthanasieverzoeken per jaar, waarvan er ongeveer 350 worden ingewilligd. Ook zijn er mensen die met hun euthanasieverzoek niet bij de kliniek aankloppen, maar wel een afwijzing kregen van hun eigen huisarts of van een SCEN-arts (second opinion arts).

Wij zijn benieuwd wat er met deze mensen gebeurt. Blijft hun doodswens bestaan of verdwijnt die? En als die wens blijft bestaan, hoe gaan mensen hiermee om?

Wij zijn op zoek naar mensen wiens euthanasieverzoek niet werd gehonoreerd door een arts of door de Levenseindekliniek. Kent u zo’n verhaal of heeft u hier zelf ervaring mee? Meld het ons! tip insturen

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek