Oproep chirurgen aan politiek: ‘Maak ons werkloos door aanpak obesitas!’

vrijdag 14 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

MC Slotervaart oproep chirurgen /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

vrijdag 14 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

In de afgelopen jaren is het aantal zwaarlijvige Nederlanders toegenomen tot 1,7 miljoen. Is het aanpakken van obesitas een kwestie van eigen verantwoordelijkheid of is er een gebrek aan goede zorg? Dat onderzoeken we in het dossier Overgewicht. Volgens verschillende (huis)artsen is de zorg en begeleiding voor mensen die de strijd aan willen gaan met de kilo’s niet op orde. En nu trekken ook chirurgen die gespecialiseerd zijn in maagverkleiningsoperaties aan de bel over het obesitasbeleid.

‘Wij dagen politici en de overheid uit ons werkloos te maken. Dan kunnen wij onze kwaliteiten inzetten voor andere kwalen, zoals kanker.’ Deze oproep stond vanochtend in de Volkskrant en is afkomstig van vier chirurgen van MC Slotervaart in Amsterdam. Zij voeren wekelijks 30 maagverkleiningsoperaties uit, maar kunnen de toestroom van patiënten niet aan. ‘Er moet een goed gecoördineerd plan komen om kinderen en volwassen een gezonde levensstijl aan te leren,’ zo betogen de artsen in de krant.

Forse toename van operaties
We duiken in de cijfers en zien inderdaad dat het aantal maagverkleiningsoperaties in de afgelopen jaren fors is toegenomen. In totaal zijn er vorig jaar in Nederland 9454 van dit soort operaties uitgevoerd, zo blijkt uit cijfers van het Dutch Institute for Clinical Auditing. In 2007 waren dat er nog ‘slechts’ 3500.

Volgens de Amsterdamse artsen is er onder politici te weinig belangstelling voor het thema en houdt de overheid zich ten onrechte afzijdig bij de aanpak van de dikker wordende Nederlander. Ingrijpen in de voedingsindustrie en voorlichten over leefstijl zou volgens hen veel zwaarlijvigen kunnen voorkomen. Net als internist Liesbeth van Rossum (Erasmus MC), die wij eerder al spreken voor ons onderzoek, stellen deze chirurgen dat de meeste mensen aankomen van diëten.

‘Een persoon met 20 kilo of meer overgewicht kan bijna nooit meer een gezond gewicht bereiken. Door afvallen verlaagt het energieverbruik en zullen hormonen streven naar het eerdere te hoge gewicht. De meeste mensen komen aan van diëten.’

Geen hulp bij afvallen
Dat overkomt ook de veertigjarige Lissy. Ruim 20 jaar strijdt zij nu al tegen de kilo’s. Ze probeert verschillende diëten, maar die helpen alleen maar tijdelijk en maken haar zelfs zwaarder. Ze klopt aan bij de huisarts en een obesitaskliniek. Maar ook die kunnen haar niet helpen. ‘De huisarts vond dat ik maar gewoon wat minder moest eten en volgens de obesitaskliniek was ik nog niet dik genoeg,’ vertelt Lissy.

Voor een medische ingreep met als doel om gewicht te verminderen, moet je een Body Mass Index (BMI) hebben van 40 of hoger. Of een BMI van 35 met daarnaast een medische aandoening zoals diabetes. En aan die criteria voldoet Lissy op dat moment (nog) niet. ‘Dat was een enorme domper voor me, ik werd weer gewoon naar huis gestuurd.’

Noodkreet
Een paar kilo’s en wat diëten verder stuurt ze een aantal jaar geleden ten einde raad een noodkreet naar een ziekenhuis gespecialiseerd in maagverkleiningsoperaties. Ze vraagt zich daarin af of het de bedoeling is dat ze nog meer aankomt?Helaas kan het ziekenhuis Lissy (nog) niet helpen na deze noodkreet. Maar inmiddels heeft ze slaapapneu en komt nu wel in aanmerking voor een operatie. ‘Ik moest dus eerst zieker worden voordat ik geholpen werd met mijn gewicht.’

Uitzending Overgewicht
Zondag 23 oktober meer over de zorg en begeleiding van mensen met obesitas. En een uitgebreider verhaal van Lissy. Ons onderzoek in het dossier Overgewicht gaat door. Dus heb je een tip? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Obesitas
Verkenning Research Opnames Uitzending

Obesitas

Uitzending

Hoe maken we onze omgeving gezonder in de strijd tegen overgewicht?

Deel jouw ervaring 62 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 03 februari 2020 om 22:15  NPO2

635 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De helft van de Nederlanders is te dik. Dit aantal blijft maar groeien. De zorgkosten nemen hierdoor alleen maar toe. ‘Elk pondje gaat door het mondje’, wordt vaak gezegd. Is het een kwestie van ei...
Alles over dit onderzoek