Opnieuw minder mensen in wettelijke schuldsanering

vrijdag 01 maart 2019 Leestijd: 1 min.

Daling aantal mensen in de wettelijke schuldsanering / Michaeljayberlin | Dreamstime

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

vrijdag 01 maart 2019 Leestijd: 1 min.

Ook in 2018 is het aantal mensen in de wettelijke schuldsanering afgenomen, zo blijkt als we voor het onderzoek Schulden in de cijfers duiken. Vorig jaar werden 5751 schuldenaren toegelaten tot deze regeling, terwijl dat een jaar daarvoor nog zo’n 8300 mensen waren. Het is een dalende trend die al een aantal jaren aan de gang is. Goed nieuws zou je zeggen, maar dat is het volgens sommigen juist niet.

De Raad voor Rechtsbijstand noemde de daling van het aantal schuldenaren in de zogenoemde Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) een half jaar geleden al een ontwikkeling die zorgen baarde. Want het aantal mensen met problematische schulden is in de afgelopen jaren niet afgenomen. In 2017 zijn volgens de raad niet alleen minder aanvragen voor de wettelijke regeling gedaan, maar er werden ook minder mensen toegelaten. 

En ook rechter Matthieu Verhoeven vraagt zich in een opiniestuk in NRC Handelsblad recent nog af hoe het kan dat deze succesvolle regeling steeds minder wordt toegepast. Na 3 jaar is 91 procent van de mensen die tot de Wsnp zijn toegelaten namelijk ook daadwerkelijk schuldenvrij, zo lezen we in de jaarmonitor (2017) van Bureau Wsnp, een onderdeel van de Raad voor Rechtsbijstand.   

lees ook: ‘Gemeenten moeten bij schuldhulpverlening niet alleen naar de regeltjes kijken’ zondag 17 februari

Een sluitende verklaring voor de daling van het aantal mensen in de wettelijke schuldsanering is er niet. Daarom wordt er momenteel door verschillende partijen gekeken naar de mogelijke oorzaken. 

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Schulden

Opnames

Deel jouw ervaring 78 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 28 april 22:40u, NPO2

237 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Werk en inkomen / Schulden

Oproep

Voor ons onderzoek Schulden zijn wij ook benieuwd wat hier precies aan de hand is. En welke mensen vastlopen in de toegang tot de wettelijke schuldsanering. Heb jij hier ervaring mee of kan je ons er vanuit je vakgebied meer over vertellen? We horen graag je verhaal!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens problematische schulden of loopt het risico om deze te krijgen. Allerlei instanties proberen te helpen, van de gemeentelijke kredietbank tot welzijnswerk. M...
Alles over dit onderzoek