Oplossing foute taxaties huizen woningcorporatie laat op zich wachten

zaterdag 25 november 2017 Leestijd: 2 min.

Door foute taxaties bouwden Koopgarant-eigenaren grote schulden op / ANP

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

zaterdag 25 november 2017 Leestijd: 2 min.

De oplossing voor foute taxaties bij de verkoop van huizen door woningcorporaties is er nog niet. Eerder verwachtte betrokken partijen dat afgelopen zomer er afspraken zouden liggen, maar gedupeerden moeten langer geduld hebben. ‘We hopen dat er snel duidelijkheid komt, in het belang van de kopers.’  

Vereniging Eigen Huis, het ministerie van Binnenlandse Zaken, Stichting OpMaat en de koepel van woningcorporaties Aedes praten sinds onze uitzendingen over de taxatieproblemen. In het onderzoek Koophuis lieten we zien hoe honderden mensen klaagden over de enorme schuld die ze opbouwden nadat ze een huis hadden gekocht bij een corporatie. 

Koopgarant

We onderzoeken al ruim een jaar de problemen rond de zogenoemde Koopgarant-regeling. Woningcorporaties verhuren niet alleen woningen, maar verkopen ook huizen aan mensen die een zetje in de rug kunnen gebruiken op de woningmarkt. Dit betekent dat zij kopers een ‘korting’ op de koopprijs geven én een terugkoopgarantie bieden aan de koper. 

Op het moment dat een bewoner zijn woning wil verkopen, koopt de woningcorporatie verplicht de woning terug tegen de dan geldende marktwaarde. En de korting wordt aan het einde verrekend. De marktwaardes bij aankoop en verkoop worden in eerste instantie vastgesteld door een taxateur die de woningcorporatie aanstelt. 

‘Als er daadwerkelijk fouten gemaakt zijn, moeten die in overleg met kopers worden hersteld.’ Aedes, branchevereniging woningcorporaties

Juist bij het vaststellen van de begin en eindwaarde ontstaan de problemen, omdat het taxatierapport niet altijd deugt. Toenmalig minister Blok van Wonen schreef vorig jaar dat hij de problemen herkent. ‘Ik besef dat beïnvloeding van taxateurs in de praktijk nog steeds kan voorkomen, ondanks dat dit in de gedragsregels van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) expliciet verboden is,’ aldus de minister in een brief aan Vereniging Eigen Huis. 

Miljoen teveel betaald 

Dat taxatiesproblemen grote financiële gevolgen kan hebben, blijkt uit het verhaal van een heel appartementencomplex in Apeldoorn. Na ons onderzoek werd duidelijk dat 31 eigenaren samen ongeveer één miljoen euro teveel hebben betaald voor hun woningen. 

De Apeldoornse Koopgarant-bewoners worden voor de problemen gecompenseerd, maar zijn daarbij afhankelijk van de landelijke afspraken die gemaakt worden door de partijen. Pas als er een akkoord is, wordt de compensatie afgerond.

We bellen met de branchevereniging voor woningcorporaties, Aedes. Ze laten ons per mail weten: ‘Aedes vindt het belangrijk dat woningcorporaties signalen van kopers serieus nemen. Om te kunnen zeggen of er sprake is van fouten, moeten meldingen worden onderzocht. Als er daadwerkelijk fouten gemaakt zijn, moeten die in overleg met kopers worden hersteld.’ 

Wachten

Maar waarom laat een oplossing tot compensatie nog op zich wachten?  ‘We zijn in gesprek om gezamenlijk afspraken te maken over het herstellen van mogelijke fouten. Bij mogelijke correctie van een taxatie spelen ook fiscale zaken een rol. Bijvoorbeeld: is een compensatie voor kopers voor betaalde financieringslasten belast of onbelast? Dit soort vragen ligt nog voor bij de Belastingdienst. Daarom is het overleg tussen de verschillende partijen nog niet afgerond,’ aldus Aedes.

Wanneer de Belastingdienst een besluit neemt, weet de woordvoerder niet. ‘We hopen dat er snel duidelijkheid komt, in het belang van de kopers.’ 

lees ook: Tipgevers krijgen gelijk: 1 miljoen euro teveel betaald voor Koopgarant-woningen vrijdag 09 juni

Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat ze hopen dat er spoedig een ‘compensatiemethodiek’ gepresenteerd kan worden. ‘Onze verwachting is dat corporaties deze methodiek zullen gebruiken om mensen te compenseren waarvan is vastgesteld dat zij bij de koop van een Koopgarant-woning financieel benadeeld zijn door bijvoorbeeld een ondeugdelijke taxatie,’ aldus het ministerie.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

649 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Wonen en leefomgeving / Koophuis

Tip ons:

We hebben inmiddels ongeveer 400 tips binnengekregen over Koopgarant. Heb jij ook ervaring met het kopen van een huis met zogenaamde ‘korting’ bij een woningcorporatie?
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek