Oplossing eindeloze letselschadezaken in de maak

zondag 10 april 2016 Leestijd: 1 min.

Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbod van Verzekeraars /

Ronald Sistermans

Verslaggever

ronald.sistermans@kro-ncrv.nl

zondag 10 april 2016 Leestijd: 1 min.

Verzekeraars experimenteren met 1 medisch adviseur. Ook verzekeraars zitten in hun maag met letselschadezaken waar geen einde aan komt. ‘De frustratie is niet alleen bij slachtoffers, maar ook bij ons’, meldt het Verbond van Verzekeraars in ons Dossier Letselschade. Een experiment met 1 medisch adviseur lijkt goed uit te pakken.

Eerder meldden we dat een letselschadezaak eindeloos kan duren omdat de medische adviseurs elkaar tegenspreken over het causaal verband tussen het letsel van het slachtoffer en het ongeval.

‘Het is vervelend dat slachtoffers steeds met een nieuw rapport komen’

Om een einde te maken aan dit ‘gebed zonder end’ experimenteren verzekeraars en het Verbond van Verzekeraars met 1 medisch adviseur die door beide partijen wordt aangewezen. ‘Verzekeraars vinden het vervelend dat slachtoffers voortdurend een nieuw rapport van een medisch adviseur op tafel leggen, waardoor een letselschadezaak onnodig lang duurt,’ aldus het Verbond van Verzekeraars. Eerder meldden we dat slachtoffers zich net zozeer beklagen over eindeloze contra-expertises van verzekeraars.

De algemeen directeur van het Verbod van Verzekeraars wil wel op de conclusie van het experiment vooruitlopen.

Toch zijn er nog onzekerheden over de uitwerking van het experiment, aldus de koepelorganisatie. Zo is het niet duidelijk wie de gezamenlijke medische adviseur zal betalen, hoe de onafhankelijkheid wordt gewaarborgd en wat er gebeurt wanneer 1 van beide partijen het oneens is met de conclusie van de medisch adviseur?

‘Het bespaart geld’

Desondanks ziet de koepelorganisatie vooral voordelen waaronder ook kostenbesparing. Jaarlijks keren verzekeraars 1,2 miljard euro uit aan vergoeding bij letselschadezaken. 240 miljoen euro , dat is 20 procent, bestaat uit ‘buitengerechtelijke kosten’ waaronder inhuren van medisch adviseurs. Sneller een vergoeding uitkeren zal de kosten flink drukken.

De uitzending over Letselschade is zondag 10 april te zien om 22.35 uur op NPO2.

Heb je ervaring met langdurige letselschadezaken waarbij de medisch adviseurs elkaar tegenspreken en wil je reageren? Mail: tip insturenof ronald.sistermans@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Letselschade
Verkenning Research Opnames Uitzending

215 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Ronald Sistermans

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zal je maar gebeuren, je bent slachtoffer van een verkeersongeluk en hebt ernstige whiplashklachten. Maar de verzekeraar vertrouwt je niet en stuurt een prvédetective op je af die je sch...
Alles over dit onderzoek