Oplossing aanpak veroordeelde zorgverleners in zicht

woensdag 27 mei 2015 Leestijd: 1 min.

IGZ_1 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

woensdag 27 mei 2015 Leestijd: 1 min.

Een oplossing voor het probleem dat veroordeelde zorgverleners voor onder meer zedendelicten ongestoord door kunnen werken, is in zicht. Het samenwerkingsprotocol tussen het Openbaar Ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) om veroordeelde zorgverleners goed in beeld te krijgen is bijna af. Dat laat IGZ weten.

‘Naar verwachting zal dit protocol halverwege juni getekend worden door de Inspecteur-Generaal voor de Gezondheidszorg en de voorzitter van het College van procureurs-generaal. De ministers zullen het protocol voor het zomerreces toesturen aan de Kamer.’

Onze verhalen over onder meer psychiater Van R. en een voor misbruik veroordeelde gezondheidspsycholoog zorgden ervoor dat het probleem dit jaar uitgebreid in het nieuws was. Wij kunnen natuurlijk niet achter de schermen kijken, maar het is niet geheel toevallig dat de gesprekken tussen het OM en IGZ na onze publicaties in de afrondende fase zijn beland. Gesprekken die volgens minister Schippers in eerste instantie ‘heel moeizaam’ verliepen.

In het protocol moet geregeld worden wanneer en hoe informatie over zorgverleners die in het strafrecht worden veroordeeld, gedeeld wordt met de inspectie. IGZ kan dan actie ondernemen op het moment dat de strafrechtelijke veroordeling mogelijk invloed heeft op het functioneren binnen de zorg. De inspectie kan deze zaken vervolgens voorleggen aan de medisch tuchtrechter. Tot nu toe wordt de inspectie naar eigen zeggen ‘nauwelijks’ door het OM op de hoogte gebracht van veroordelingen van zorgverleners.

De inspectie geeft in een reactie aan dat de media het protocol kunnen krijgen op het moment dat de Tweede Kamer erover is geïnformeerd. Wij houden dat in de gaten.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Veroordeelde artsen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Veroordeelde artsen

Uitzending

Deel jouw ervaring 46 andere artikelen in onderzoek

54 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Waarom kan een arts na een veroordeling voor seksueel misbruik of voor het bezit van kinderporno nog werken met patiënten? Het Openbaar Ministerie geeft informatie over veroordelingen van zorg...
Alles over dit onderzoek