Opening nieuw dossier decentralisatie met eerste tip

vrijdag 31 juli 2015 Leestijd: 1 min.

IMG_0645_1 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

vrijdag 31 juli 2015 Leestijd: 1 min.

‘Barneveld helpt alleen de allerlaagste inkomens’

Ons onderzoek naar de gevolgen van de decentralisaties in de zorg begint met een tip van advocaat Matthijs Vermaat: ‘Duik eens in de gemeente Barneveld.’ Namens hulpbehoevende Barnevelders spande hij een rechtszaak aan tegen die gemeente.

Door de decentralisatie van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zijn gemeenten sinds 1 januari verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de huishoudelijke verzorging van hun hulpbehoevende inwoners. Daarvoor kregen de gemeenten wel een derde minder geld van de overheid. Daarom snijden veel gemeenten fors in het aantal uren huishoudelijke hulp die mensen krijgen. En volgens Vermaat vaak ook zonder dat gedegen wordt onderzocht hoeveel hulp mensen nodig hebben. Zoals dus in de gemeente Barneveld.

Ter illustratie vertelt hij ons het verhaal van een van zijn cliënten, mevrouw C:

‘Mevrouw C. heeft allerlei lichamelijke beperkingen. Als gevolg daarvan kan zij haar huis niet goed schoonhouden. Haar inkomen is ook al niet aan de ruime kant. Zij klopt aan bij de gemeente Barneveld en vraagt of die haar kan helpen. De Wet maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is er immers om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunt blijven wonen en als je huis niet schoon is dan houdt dat al snel op.

De gemeente geeft echter niet thuis. Die redeneert: U kunt uw leven goed regelen, dus u kunt er ook voor zorgen dat u een hulp in uw huishouden krijgt. Dat kunt u doen door één van de door ons genoemde thuiszorgorganisaties in te schakelen. Die zorgen ervoor dat u een schoon huis houdt. Hoe, dat moet u met hen regelen.

In de praktijk blijkt echter dat er niet meer dan 3 uur per week wordt geleverd, meestal 2 uur, en als er meer nodig is, dan kan dat ingekocht kan worden tegen 24 euro per uur. En dat geld heeft mevrouw C. niet. De eerste 2 uur kosten trouwens al € 45 per vier weken. Zeker voor mensen met een laag inkomen is dat een flinke aanslag op het wekelijkse budget. Alleen voor de allerlaagste inkomens op bijstandsniveau springt de gemeente nog bij.'

Komt dit bericht u bekend voor? Meld het ons!

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg in de gemeente
Verkenning Research Opnames Uitzending

206 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In het dossier Zorg in de gemeente onderzoeken we of de kwaliteit van de zorg verbetert of verslechtert nu de gemeenten verantwoordelijk zijn. We onderzoeken de gevolgen voor cliënten met een ...
Alles over dit onderzoek