Opening dossier Kinderopvang

maandag 24 april 2017 Leestijd: 1 min.

Archiefbeeld Dreamstime. /

Justus Cooiman

Redactie

justus.cooiman@kro-ncrv.nl

maandag 24 april 2017 Leestijd: 1 min.

Sinds het schokkende misbruik in een kinderdagverblijf in Amsterdam is de veiligheid en de kwaliteit van kinderdagverblijven verbeterd. De gastouderopvang lijkt daar bij achter te blijven. Het toezicht is beperkter en de kwaliteitseisen zijn lager, melden tipgevers ons. Hoe zit dat?

In Nederland kun je als ouder toeslag ontvangen voor drie soorten kinderopvang: een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang en een gastouder. In 2016 maakten zo’n 682.000 Nederlandse kinderen gebruik van een van deze vormen van opvang. Daarvan zaten er 116.000 bij gastouders.

Hoe werkt gastouderopvang?

Als je als ouder een gastouder zoekt, meld je je bij een gastouderbureau. Zij zoeken voor jou een geschikte gastouder in de buurt. Of het kan zijn dat je als ouder al zelf een gastouder hebt gevonden. Meestal betaal je de gastouder voor het aantal opvanguren en het gastouderbureau maandelijkse bemiddelingskosten. Het gastouderbureau moet voor verantwoorde opvang bij de gastouder zorgen, dat doen ze onder meer door twee keer per jaar langs te gaan, scholing aan te bieden en evaluatiegesprekken te houden. De GGD controleert jaarlijks alle gastouderbureaus (dat zijn er ongeveer 700). Daarnaast controleert de GGD minimaal 5% van alle gastouders (op een totaal van ongeveer 33.000).

Waar gaat het mis?

Tipgevers melden ons dat niet alleen onduidelijk is waar ze een gastouderbureau voor betalen, ze vinden ook dat bureaus te weinig zicht hebben op de kwaliteit die gastouders bieden. Hoe gastouderbureaus hun wettelijke taken invullen is heel wisselend. De een gaat bijvoorbeeld meerdere malen per jaar onaangekondigd langs bij zijn gastouders, de ander komt slechts twee keer per jaar en alleen op afspraak. Als er een incident gebeurt of een melding wordt gedaan, lijken de acties vanuit de bureaus en de GGD bovendien te beperkt.

De onderwijsinspectie -die weer toezicht houdt op het toezicht in de kinderopvang- zet ook vraagtekens bij de gedeelde verantwoordelijkheid in de gastouderopvang. In hun landelijke rapport uit 2016 schrijven ze: ‘De inspectie vraagt zich af of er voldoende zicht is op de controle die gastouderbureaus op de voorzieningen voor gastouderopvang uitvoeren. Het toetsen van de wettelijke vereisten geeft zicht op uitgevoerde handelingen door de gastouderbureaus en niet direct op de kwaliteit van het contact tussen gastouderbureau en gastouder.’

De aankomende periode onderzoeken we de gastouderopvang. Wat is de rol van gastouderbureaus? En waarom lukt het niet om de kwaliteit en het toezicht in de gastouderopvang naar hetzelfde niveau te krijgen als de kinderopvang?

Oproep:

Heb je ervaring met gastouderopvang en zie je waar het beter kan? Meld het ons: tip insturen.

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Kinderopvang
Verkenning Research Opnames Uitzending

82 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Justus Cooiman Redactie
Lees verder
@justuscooiman

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De gastouderopvang is zeer waardevol, maar het systeem eromheen onduidelijk. Hebben we voldoende zicht op de kinderen in de gastouderopvang? Waar moeten ouders op letten als ze een gastouder kiezen...
Alles over dit onderzoek