Opa van jongere met pgb-schuld: ‘Bevriezen schuld is geen definitieve oplossing’

zaterdag 08 oktober 2016 Leestijd: 1 min.

Teun gaat opnieuw langs bij Winston en zijn opa /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

zaterdag 08 oktober 2016 Leestijd: 1 min.

‘Dit is het begin van een oplossing. Maar de schuld blijft nu op naam van Winston staan en dat baart ons natuurlijk wel zorgen.’ De opa van Winston mailde ons naar aanleiding van ons onderzoek naar jongeren met een pgb-schuld. Zijn kleinzoon werd op zijn achttiende verjaardag ineens geconfronteerd met een schuld van ruim 13.000 euro. En dat is oneerlijk, vindt de opa van Winston – zijn kleinzoon was immers minderjarig toen het persoonsgebonden budget (pgb) werd aangevraagd. En niet Winston, maar zijn moeder had als Winstons wettelijk vertegenwoordiger de verantwoordelijkheid om het budget te beheren. Nu het zorgkantoor laat weten de schuld te bevriezen, vragen Winston en zijn opa zich af of er ook naar een definitieve oplossing voor het probleem wordt gekeken. ‘Ik hoop dat jullie druk uit blijven oefenen om dit voor eens en altijd duidelijk te krijgen.'

lees ook: Zorgkantoor: ‘Jongeren met onterechte pgb-schuld kunnen zich bij ons melden’ woensdag 05 oktober

Met het verhaal van Winston in de hand klopten wij aan bij het Zorgkantoor van Zilveren Kruis. Waarom heeft de zorgverzekeraar ervoor gekozen de schuld die is ontstaan, te verhalen op een jongere die ten tijde van het afsluiten en verantwoorden van het persoonsgebonden budget minderjarig was? Daarop liet Zilveren Kruis aan ons weten dat ze er nu voor hebben gekozen de schuld van Winston te bevriezen. De Zorgkantoren zijn in gesprek met staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) om een oplossing te vinden voor dit probleem. En tot het moment dat daarover meer duidelijk is, hoeft Winston de schuld niet af te betalen.

Oplossing voor de lange termijn

Maar kwijtgescholden wordt de schuld op dit moment dus nog niet. Als wij opnieuw langsgaan bij Winston en zijn opa, geven ze aan dat ze er niet gerust op zijn dat er een langetermijnoplossing komt voor de schuld van Winston:

Zilveren Kruis heeft ons laten weten dat zij nog een paar andere voorbeelden kennen van jongeren die geconfronteerd worden met een grote pgb-schuld. Zij roepen jongeren die met hetzelfde probleem zitten, op zich te melden. Per geval zal er dan worden gekeken of de schuld kan worden bevroren.

Oproep

Herken jij je in het verhaal van Winston? Of heb je een andere tip voor ons over persoonsgebonden budgetten? Mail dan naar de redactie van De Monitor: tip insturen

Lees meer over

Gezondheid en zorg PGB-fraude
Verkenning Research Opnames Uitzending

PGB-fraude

Verkenning

We krijgen diverse tips binnen over zorgboerderijen en onderzoeken of het zorggeld wel besteed wordt waarvoor het bedoeld is, namelijk de zorg voor cliënten.

Deel jouw ervaring 34 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 27 november 22:30u, NPO2

385 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Met een persoonsgebonden budget (pgb) kun je zelf je zorg inkopen bij een zorgverlener. Maar hoe makkelijk kan er door zorginstellingen misbruik gemaakt worden van kwetsbare zorgbehoevenden met een...
Alles over dit onderzoek