‘Op mijn 53ste omgeschoold en aan het werk! Het kan dus wel!’

maandag 04 december 2017 Leestijd: 2 min.

Teun / De Monitor

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

maandag 04 december 2017 Leestijd: 2 min.

De tweede uitzending van het onderzoek Doorwerken tot 67 roept veel wisselende reacties op. In die uitzending onderzochten we de positie van de werkloze 55-plusser en de vraag of omscholing zin heeft voor deze groep.

De meeste reacties komen van mensen die zich herkennen in de verhalen van Erik, Esther en Nettie. Ook zij hebben moeite om aan het werk te komen. Zo schrijft één van hen:

‘Werkgevers willen je gewoon niet meer, ben 62 jaar. Ik mag al blij zijn als ik een ontvangstbevestiging krijg.’

IT-er en werkzoekend

En ook in de kansrijke beroepen, blijkt het volgens enkele tipgevers nog steeds lastig om aan een passende baan te komen. Een 57-jarige werkzoekende IT-er schrijft bijvoorbeeld dat hij ruime ervaring heeft in dat vakgebied. Maar aan het werk komt hij niet, ondanks de vele vacatures. 

‘Te oud om te leren?’

Ervaringen met omscholing op latere leeftijd krijgen we ook. En die zijn divers. Hennie Jellema deelt op Twitter haar positieve ervaring:

Maar niet voor iedereen blijkt omscholing na ontslag mogelijk. In ieder geval niet via het Levenlanglerenkrediet, een vorm van studiefinanciering voor volwassenen. ‘Te oud om te leren?’ vraagt een medewerker van een leerwerkloket zich af. De maximale leeftijd om voor deze lening in aanmerking te komen is namelijk 55 jaar. Een werkzoekende 55-plusser ervaart het als volgt:

‘Ik vind dat de overheid hier zelf een verkeerd signaal afgeeft. Blijkbaar vindt de overheid mij jong genoeg om aan de eisen van de arbeidsmarkt te voldoen, maar mij te oud om mij met studie verder te ontwikkelen.’

Scholingspotjes leeg

Ook andere scholingspotjes lijken niet altijd uitkomst te bieden, zo laten verschillende werkzoekenden ons weten. Een tipgever die zich laat omscholen naar docent Duits (een beroep waar momenteel veel vraag naar is, red.) kreeg van zijn werkcoach te horen dat hij in aanmerking zou komen voor een omscholingsbudget:

Echter toen ik daar aanspraak op deed, bleek het 'potje' leeg te zijn. Nu betaal ik van mijn WW-uitkering mijn studie.’

Wel diploma, geen vrijstelling

Deze 60-jarige werkzoekende herkent zich ook in de kritiek vanuit  en opleidingsinstutuut NCOI op de manier waarop omscholing is geregeld. lees ook: Werkgeversorganisatie: ‘Werkzoekende 55-plusser zo snel mogelijk omscholen’ zondag 03 december

‘Ik heb in de jaren 80 mijn 1egraadsbevoegdheid gehaald, maar daar krijg ik nu geen vrijstelling voor. Ik zou binnen twee à drie jaar kunnen instromen als docent Duits, ware het niet dat ik nu vier jaar moet studeren. Wanneer mijn WW-uitkering straks afloopt, zal ik verder op kosten van mijn echtgenote moeten leven. Jullie hebben dus een geweldig punt om te constateren dat alles langs elkaar heen werkt en loopt in dit land.’

 

Lees meer over

Werk en inkomen Doorwerken tot 67
Verkenning Research Opnames Uitzending

382 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Werk en inkomen / Doorwerken tot 67

Tips over omscholing

Herken je je in de bovenstaande verhalen over omscholing? Of werk je als werkcoach en heb je tips over bij- en omscholing van werkzoekenden? We zijn benieuwd naar je ervaringen.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De AOW-leeftijd gaat sinds 2013 met stapjes omhoog zodat in 2022 de leeftijd 67 jaar en 3 maanden is. Maar gaat iedereen die nieuwe grens wel werkend halen? Na de zware beroepen richten we ons nu o...
Alles over dit onderzoek