Op bezoek bij tipgeefster: zij won een rechtszaak tegen de gemeente

vrijdag 10 april 2015 Leestijd: 1 min.

tandenborstels /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

vrijdag 10 april 2015 Leestijd: 1 min.

Mag de gemeente in jouw klerenkast kijken hoeveel broeken er hangen van jouw partner? Het overkwam Evelien de Jong en zij stelde zichzelf de vraag of dat wel mag. Zij won na jaren een rechtszaak over uitkeringsfraude van de gemeente Amstelveen.

Vandaag bezoeken we deze tipgeefster voor een uitgebreid interview.

Evelien heeft namelijk een uitkering en een lat-relatie. De uitkering komt in gevaar als je meer dan 3 nachten per week samen slaapt. De gemeente Amstelveen kreeg een tip dat dat bij Evelien zo was en huurde een extern recherchebureau in om haar te bespieden. Volgens Evelien was ze geopereerd aan haar hand, kon ze niets meer doen en had ze haar vriend gevraagd een aantal weken voor haar te zorgen. De gemeente oordeelde anders: ze woonde wél samen, en ze moest het geld van haar uitkering weer inleveren.

Evelien besprak dit met haar adviseur Hugo Hazeweijer en die geloofde zijn ogen niet. Een extern recherchebureau inhuren voor zo iets delicaats als een uitkeringsfraude? Ze ging in beroep, daarna in hoger beroep en won uiteindelijk de zaak. Gelukkig voor Evelien heeft ze haar geld weer terug.

Onze vraag is wat deze uitspraak betekent voor de recherchebureaus die andere gemeenten inzetten. Heeft u tips hierover? Of bent u ook bespied door uw gemeente? Meld het ons.

T: 035-6719794
E: tip insturen

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

543 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek