Ook politici in opspraak door #MeToo

maandag 20 november 2017 Leestijd: 1 min.

Senator Al Franken zat tijdens een vlucht aan de borsten van omroepmedewerkster Leeann Tweeden terwijl ze sliep. (Bron: @LeeannTweeden) / @LeeannTweeden

Anne de Blok

Verslaggever

anne.deblok@kro-ncrv.nl

maandag 20 november 2017 Leestijd: 1 min.

Ze vallen bij bosjes, machtige mannen met grensoverschrijdend gedrag. Niet alleen binnen de media- en entertainmentwereld regent het voorbeelden, ook diverse politici raakten de afgelopen weken in opspraak onder de hashtag #MeToo.

In de nasleep van de affaire rond Hollywoodproducent Harvey Weinstein gaat er geen dag voorbij waarop er geen nieuwe beschuldiging van seksueel machtsmisbruik naar buiten komt. Mannen uit de media- en entertainmentwereld springen daarbij in het oog, maar ook het gedrag van diverse politici ligt deze dagen onder het vergrootglas.

Zo raakten in Groot-Brittannië diverse kopstukken in opspraak, onder wie de inmiddels opgestapte minister van defensie Michael Fallon. Die had vijftien jaar geleden zijn hand op de knie van een journaliste gelegd en een andere vrouw tegen haar wil in proberen te zoenen. Ook staatssecretaris voor internationale handel Mark Garnier en vicepremier Damian Green werden beschuldigd. De eerste omdat hij zijn secretaresse in het bijzijn van anderen ‘sugar tits’ noemde. De laatste omdat de politie porno had gevonden op zijn computer.

'Dit probleem kan niet langer worden getolereerd.'Theresa May, premier van Groot-Brittannië

Inmiddels loopt er in Groot-Brittannië een intern onderzoek naar het gedrag van Britse politici. Er zou een lijst circuleren met daarop ruim dertig namen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan seksuele intimidatie. Premier Theresa May wil dat er nu eindelijk een harde aanpak komt voor hen die ook schuldig worden bevonden: ‘Dit probleem kan niet langer worden getolereerd.’

Ook leden van het Europees parlement bleven in de afgelopen weken niet buiten schot. Aanleiding is het notitieboekje van Jeanne Ponté, een 27-jarige medewerkster van het Europees parlement. Sinds enkele jaren noteert zij in dat boekje alle voorvallen van seksuele intimidatie die zijzelf en haar collega’s meemaakten. Ruim vijftig voorvallen legde ze vast; van ongepaste opmerkingen tot regelrechte fysieke intimidaties. En ook binnen het Europees Parlement volgt er nu een intern onderzoek naar machtsmisbruik door ambtenaren en politici.

Lees meer over

Werk en inkomen Ongewenst gedrag op de werkvloer
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Verkenning

Op dit moment ben ik al jullie tips aan het verzamelen. Weet jij meer over dit onderwerp of heb je een tip voor mij? Ik hoor het graag!

Deel jouw ervaring 15 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 06 maart 21:30u, NPO2

109 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In de nasleep van de affaire rond Hollywoodproducent Harvey Weinstein gaat er nauwelijks een dag voorbij waarop er geen nieuwe beschuldiging van seksueel machtsmisbruik naar buiten komt. Wat o...
Alles over dit onderzoek