Onzekerheid na emotionele inspraakavond azc

woensdag 07 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2015-10-07 om 00.47.57 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

woensdag 07 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

Honderden mensen kwamen gisterenavond af op de inspraakavond in Purmerend. ‘Een heet hangijzer’ zo noemen de Purmerenders de mogelijke komst van het azc. De sfeer is geladen, want de vorige keer moest Burgemeester Don Bijl de raadsvergadering over het azc voortijdig beëindigen. Boze inwoners van Purmerend schreeuwden leuzen door de zaal. ‘Geen azc! Geen azc!’ De enkele voorstanders klagen dat ze worden overschreeuwd door de tegenstanders. Voor ons dossier Inspraak: burger vs overheid reizen we af naar Purmerend.

In Nederland is een landelijk tekort aan opvanglocaties voor vluchtelingen. De rijksoverheid en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hebben opgeroepen om tijdelijk vluchtelingen op te nemen in de gemeente. De gemeente Purmerend stuit op veel verzet. Tegenstanders van het AZC vinden dat ze te weinig betrokken worden. ‘Het wordt allemaal maar door onze strot geduwd.’ De gemeente zou alleen uit zijn op de vergoeding die zij van het COA krijgen voor het opvangen van de vluchtelingen en daarbij de belangen van de Purmerenders verwaarlozen. De gemeente zoekt naar een oplossing en wil haar ogen niet dichtdoen voor het leed.

Andere locatie

Omdat de raadzaal vorige keer veel te klein was voor de enorme opkomst heeft burgemeester Don Bijl dit keer het grotere poppodium P3 in Purmerend gekozen. Op locatie wordt al snel duidelijk dat dit niet zomaar een vergadering is. Bewoners staan met spandoeken om het gebouw. Politie houdt de mensen tegen, de zaal is vol. Er heerst verontwaardiging. ‘Nu is er een inspraakavond en mogen wij nog niet naar binnen.’

Inspraak

Burgemeester Don Bijl: ‘’Ik hoop dat alle insprekers de kans krijgen hun verhaal te doen, dat er ruimte is voor ieders betoog.’’ Op het podium zitten vertegenwoordigers van de politieke partijen. Voor de mensen die zich vooraf hadden aangemeld was er ruimte om in te spreken. In de zaal zaten vooral tegenstanders van het AZC die de emoties hoog op lieten lopen. De voorstanders van een AZC werden uitgejoeld.

Wantrouwen

Een aantal inwoners van Purmerend hebben hun mening gegeven. Vertrouwen dat er nu daadwerkelijk iets mee gedaan wordt is schaars. Bewoners klagen dat ze slecht geïnformeerd zijn door de gemeente en dat ze zelf contact moesten zoeken met het COA over de plannen om vluchtelingen op te nemen. De gemeente zal volgende week maandag 12 oktober definitief standpunt innemen op de vraag of Purmerend een aanbod doet aan het COA om vluchtelingen op te nemen. De vraag is in hoeverre deze inspraakavond daar op van invloed is.

Heeft u een tip of heeft u ervaring met inspraak bij overheidsbeslissingen? Mail de redactie: tip insturen

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek