‘Onze schulden liggen op straat na foto van een agent’

dinsdag 10 oktober 2017 Leestijd: 2 min.

Een in beslag genomen auto. Dit is niet de auto die in het artikel wordt genoemd. Bron: ANP /

Jerry Vermanen

Datajournalist

jerry.vermanen@kro-ncrv.nl

dinsdag 10 oktober 2017 Leestijd: 2 min.

Jessica en Jaime snappen dat hun auto in beslag werd genomen vanwege een betalingsachterstand. Maar dat een agent vervolgens hun Subaru Impreza met een opvallende kleur en een deel van de straat herkenbaar op Facebook plaatste, dat zit hen wel dwars. Een paar dagen na het voorval vroeg de bovenbuurvrouw naar hun penibele financiële situatie. ‘Het gaat niemand iets aan dat wij schulden hebben. En ons is niet eens gevraagd of dit online mocht worden gezet,’ zegt Jaime. We komen met het koppel in contact voor ons onderzoek naar cameratoezicht.

Het begon met 2 relatief kleine boetes: een gemiste APK en te donkere ruiten, in totaal bijna 600 euro. Dat bedrag liep hoger en hoger op nadat zij die boetes niet betaalden. En Jaime kwam ook nog eens in de ziektewet terecht. ‘We moeten de eindjes aan elkaar knopen. Het ene gat met het andere vullen.’

In de daaropvolgende maanden betalen zij 800 euro. Achteraf blijkt dat enkel het bedrag voor de inmiddels ingeschakelde deurwaarders. Zij treffen een regeling waarbij ze met betalingen van 50 euro per maand de boetes aflossen. Maar dan besluit het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) dat het te lang duurt. De opvallende auto wordt - tot groot verdriet van Jaime - in beslag genomen.

‘Wij hebben volledig meegewerkt. Toen de agenten hier voor de deur stonden, heb ik ze de sleutels meegegeven.’ Wat hij niet weet, is dat één van de agenten een foto van zijn opvallende bolide maakt terwijl hij wordt weggesleept.

'Pislink'

Vlak na het weekeinde worden Jaime en Jessica door een buurvrouw aangesproken. Hun auto staat op Facebook. Een agent heeft dat erop gezet. En ze vraagt naar de schulden van het stel. Jaime en Jessica realiseren dat hun persoonlijke situatie op straat ligt.

Ze gaan direct naar Facebook en zoeken het bericht op. Boven de foto treffen zij de volgende tekst aan:

'Vanochtend gingen de collega’s bij een persoon aan de deur welke nog een aantal bekeuringen open had staan. De persoon had al meerdere aanmaningen gehad en de bekeuringen flink laten oplopen. De collega’s vroegen de persoon om de bekeuringen te betalen maar dit weigerde de persoon. Hierop namen de collega’s zijn auto in beslag.'

De tekst bij het bericht klopt volgens Jaime niet, maar dat is niet het ergste. ‘Ik was pislink. Iedereen weet dat ik in die auto rijd. Je komt niet veel mensen tegen in een auto met zo’n opvallende kleur. En de straat is ook zichtbaar op die foto.’

Nadat ze de politie bellen, is het bericht ook zo weer offline gehaald. Maar het kwaad is dan al geschied. Buurtbewoners, familie en vrienden weten allemaal van de weggesleepte auto en de financiële problemen van het stel.

Aangifte smaad

Ze besluiten aangifte te doen van smaad, danwel smaadschrift. Maar die aangifte wordt uiteindelijk niet in behandeling genomen. Volgens de officier van justitie heeft de politie het recht om berichten op social media te plaatsen, ook al klopt de tekst boven het bericht niet volledig. De redenering is:

De politie gebruikt de Facebook-pagina om meer in verbinding te komen met de maatschappij. In het kader van de algemene preventie van strafbare feiten is het gangbaar om via social media een breed publiek te waarschuwen en te informeren.

Maar dit incident is niet beoordeeld op de mogelijk schending van privacy. Geld voor een advocaat hebben zij overduidelijk ook niet. Wellicht dat het nog iets helpt om hun verhaal aan ons te doen. 'Onze situatie ligt nu toch al op straat, dus wat maakt het ook uit.'

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Dit artikel is geschreven door:

Jerry Vermanen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek