Teun telefoneert met... De Plasticplaag

‘Onze lucht en ons water raken vervuild door het plastic afval uit westerse landen’

woensdag 09 oktober 2019 Leestijd: 2 min.

Foto van plastic afval genomen op 8 maart 2019 bij een verlaten fabriek buiten Kuala Lumpur / ANP

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

woensdag 09 oktober 2019 Leestijd: 2 min.

Maleisië kondigde eind mei aan dat ze 60 containers met westers plastic afval terug ging sturen. Het was te vervuild om te recyclen. Ook Nederlandse containers werden onderzocht, meldde de minister. Voor ons onderzoek naar de Plasticplaag bellen we met Norlin Jaafar, directeur generaal bij het Maleisische milieuministerie. Wat is er aan de hand? 

T: Hallo, met Teun van de Keuken van de Nederlandse televisie. Noemt u me maar Tony.  Wat is er aan de hand met dat plastic dat vanuit de hele wereld bij jullie terechtkomt?
NJ: We kregen klachten over stankoverlast en ontdekten toen dat er in onze havens vervuild plastic afval binnenkwam. We hebben meteen die plastics in onze havens verboden, maar we zijn nu al een jaar bezig met deze strijd. 
T: Dit zijn plastics die binnenkomen onder het mom recyclebaar?
NJ: Ja, recyclebaar, maar ze zijn vervuild. 

T:  Hoe zijn ze vervuild? 
NJ: Ze zijn niet homogeen, niet 1 soort plastic. Er zitten chemicaliën in en andere resten. Dat geeft milieuproblemen in ons land. 
T: Wat voor milieuproblemen?
NJ: Het komt illegaal ons land binnen en gaat dan naar een illegale recyclefabriek. Die gaat het vuile plastic eerst wassen. Daar zitten bijvoorbeeld nog bleekmiddelen of pesticiden in, en dat afvalwater lozen ze in onze rivier. Ze vervuilen daarnaast de lucht met hun processen en ten slotte wordt er ook nog een deel gedumpt op een illegale storthoop. Dat heeft weer invloed op de kwaliteit van ons grondwater. 

T: Heeft u het gevoel dat Maleisië wordt gebruikt als dumpplek door de rest van de wereld?
NJ: Ja, ja, ja. Daarom willen we duidelijk maken dat we geen stortplaats zijn. Als landen plastic willen exporteren voor recycling moet het schoon zijn, homogeen en ze moeten de juiste vergunning hebben.   

T: En krijgt u ook plastic uit Nederland? 
NJ: Dat zijn we nog aan het onderzoeken.  
T: Wij sturen ook plastic naar Duitsland en Engeland. Dan hebben wij er geen zicht meer op of het goed terechtkomt.  
NJ: Ik weet dat we vervuild plastic afval uit Europa krijgen. Dat komt zonder vergunning Maleisië binnen. Maar het is veel werk om uit te zoeken waar het precies vandaan komt. Ik kan nu nog niet met zekerheid zeggen of er ook Nederlands plastic tussen zit.   

T: Wat moeten westerse consumenten veranderen in hun gedrag?
NJ: Ieder land is verantwoordelijk voor zijn eigen afvalbeheer. En afval moet milieuvriendelijk beheerd worden. Als je het dus exporteert voor recycling moet dat volgens de wetten van dat land en volgens de internationale afspraken die gemaakt zijn. Aan mensen die bezorgd zijn, vertellen wij dus waar hun afval heen gaat. Dit helpt om de wereldwijde plasticvervuiling tegen te gaan.  
T: Want bij jullie heeft het impact op de luchtkwaliteit en de waterkwaliteit?
NJ: Ja, ons oppervlaktewater, onze lucht en ons grondwater raken vervuild door het vieze plastic afval uit andere landen. 

T: Wij denken dat we het goede doen. Dat we recyclen. Maar dit is een dramatische situatie. Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen.
NJ: Jij ook bedankt, Tony. 

Meer weten over wat er met jouw plastic afval gebeurt? Kijk dan zondag om 22:40 uur naar De Monitor op NPO2. Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan sturen we je elke 2 weken de nieuwste artikelen.

Lees meer over

Natuur en milieu De Plasticplaag
Verkenning Research Opnames Uitzending

De Plasticplaag

Uitzending

Duizenden zakken gerecyclede plastic snippers liggen te wachten in de polder. Waarom willen fabrikanten ze niet hebben? En doet de staatssecretaris eraan? Zij wil toch naar economie waarin alle plastics opnieuw gebruikt worden? Kijk maandag 8 juni naar onze uitzending!

Deel jouw ervaring 70 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 08 juni 2020 om 22:20  NPO2

402 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Plastics zijn in één woord fantastisch. We gebruiken ze voor onmisbare producten als brillen, babyflessen en injectienaalden. Ook gebruiken we ze voor ons luxe leven...
Alles over dit onderzoek