‘Onwenselijk dat jongeren zo op social media worden gezet door de politie’

dinsdag 16 januari 2018 Leestijd: 2 min.

In een Facebook bericht nagelt de politie twee vandalen aan de schandpaal / Tijdlijnfoto

Iris Verhoeven

Redacteur

iris.verhoeven@kro-ncrv.nl

dinsdag 16 januari 2018 Leestijd: 2 min.

De Vereniging van Nederlandse Jeugdrechtadvocaten (VNJA) vindt het niet wenselijk dat minderjarigen herkenbaar en eenvoudig traceerbaar door de politie in beeld worden gebracht op social media. Zij reageren op een Facebookpost van de politie Groningen waarop twee minderjarige meisjes te zien zijn die een politieauto schoonmaken, nadat ze die beklad hadden met de afkorting ‘ACAB’, ofwel ‘All Cops Are Bastards.’ Ze zijn weliswaar van achteren gefotografeerd, maar toch goed herkenbaar.

 In het onderzoek Politie Online kijken we naar privacygevoelige informatie die de politie online zet of deelt in televisieprogramma’s. Zo achterhaalden we persoonsgegevens door simpelweg videobeelden en foto’s te bekijken.

 Volgens de VNJA is de Facebookpost van de twee minderjarige meisjes in strijd met artikel 3 en artikel 16 van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRM). In artikel 3 staat dat het belang van het kind altijd voorop moet staan. Artikel 16 beschermt de privacy van kinderen en daarin staat: ‘Geen enkel kind mag worden onderworpen aan willekeurige of onrechtmatige inmenging in zijn of haar privéleven, gezinsleven, woning of correspondentie, noch enige aantasting van zijn of haar eer en goede naam. Daarnaast heeft het kind recht op bescherming door de wet tegen zodanige inmenging of aantasting.’

lees ook: Politie nagelt 14-jarige vandalen aan ‘schandpaal' op Facebook dinsdag 07 november

'Digitaal aan de schandpaal genageld'

Met één van de meisjes hebben wij contact en die vindt het niet fijn dat ze op deze manier door politie digitaal ‘aan de schandpaal wordt genageld’, zo zegt zij: ‘Ik werd in mijn omgeving herkend.’ Daar zit volgens de VNJA het probleem: op scholen probeert men digitaal pesten tegen te gaan, maar dit soort acties werkt dit alleen maar in de hand. Jongeren zijn erg snel met social media en het bericht is dus zo gedeeld. Gezien de reikwijdte van dit soort berichten zou de politie hier bewuster mee om moeten gaan.

Geen berichten over minderjarigen online

Daarom pleit de VNJA ervoor dat politie geen berichten over minderjarigen op social media plaatst, behalve in zeer uitzonderlijke gevallen zoals in het kader van opsporing. ‘Het belang van minderjarigen bij het waarborgen van hun privacy weegt zwaarder dan het belang dat de politie aangeeft te hebben, namelijk afschrikwekkende functie met het plaatsen van dit soort berichten.’

Over de vraag of de politie strafbaar handelt door zulke berichten over minderjarigen te plaatsen, wil de vereniging zich niet over uitlaten. ‘Het is aan het Openbaar Ministerie om daar een eerste afweging in te maken, na bijvoorbeeld een aangifte en vervolgens aan de rechterlijke macht om dat te beoordelen.’

 Haar moeder deed meerdere pogingen om het bericht van social media te krijgen, maar de post bleef erop staan. Inmiddels is het bericht door de politie offline gehaald, nadat wij over deze zaak publiceerden.

 Niet goed gegaan

De politie laat in een reactie weten dat berichten op social media niet herleidbaar mogen zijn tot personen. ‘De agent in kwestie had niet de intentie om het meisje herleidbaar op social media te plaatsen. Dat is helaas niet goed gegaan,’ zegt Ron de Milde, programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening. Volgens De Milde heeft de agent zijn excuses aangeboden.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Ik stuur je dan af en toe een update met de nieuwste artikelen en het laatste nieuws. Meld je hier.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Veiligheid en handhaving / Politie Online

Oproep: kom jij voor in een bericht van de politie op social media?

Heb jij ook ervaring met politieberichten op internet waar persoonsgegevens in te herleiden zijn? Kom jijzelf voor in een vlog, twitter- of facebookbericht van de politie? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Iris Verhoeven

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek