Oproep Kliklijnen

Onterecht beschuldigd van kinderprostitutie via kliklijn: “Je staat te trillen op je benen”

woensdag 01 juli 2020 Leestijd: 1 min.

Inval politie / ANP-FOTO

Thijs Boelens

Verslaggever

Thijs.boelens@kro-ncrv.nl

woensdag 01 juli 2020 Leestijd: 1 min.

Je hebt niets misdaan maar krijgt toch een heel politieteam aan de deur op verdenking van mishandeling en kinderprostitutie. Dit overkwam Marianne na een valse melding van een buurvrouw bij Meld Misdaad Anoniem, zo mailt ze ons. In ons onderzoek naar kliklijnen willen we weten of die kliklijnen wel gecontroleerd worden, en in hoeverre er misbruik van wordt gemaakt.

 We krijgen veel reacties binnen op onze eerdere oproep om ervaringen te delen. Veel mensen willen anoniem blijven omdat vaak burenruzies een rol spelen. Zo ook bij Marianne: 

“Meld Misdaad Anoniem is gebeld door de buurvrouw van mijn vriend. Ze heeft gezegd dat er bij ons kinderen worden mishandeld, dat er sprake is van kinderprostitutie, en illegaal wapenbezit. Het feitelijke verhaal is dat we een samengesteld gezin hebben en dat er geregeld drie kinderen rondlopen. Prostitutie is een totaal verzonnen verhaal. En wat betreft wapens: we zijn lid van een schietvereniging. We schieten daar met luchtbuksen. Niets aan de hand.”

lees ook: Ben jij in de problemen gekomen door een (bewust) valse melding bij een kliklijn? dinsdag 16 juni

Zedenpolitie op de stoep

Toch stond in november vorig jaar de zedenpolitie op de stoep, vier man sterk, vertelt Marianne. “Je schrikt enorm. Je krijgt de aantijgingen te horen en je staat te trillen op je benen. Ik heb ze binnengelaten want we hebben niets te verbergen. Maar je wordt binnenstebuiten gekeerd. Je moet de slaapplaatsen van de kinderen laten zien, hoe oud ze zijn en hoe vaak ze hier zijn. Al snel werd het de politie duidelijk dat er niets aan de hand was en zijn ze met een excuus vertrokken. De politie zei daarbij dat meegespeeld heeft dat we volledig open kaart speelden.”

 Verhuisd

“Hoe ik wist dat het om de buurvrouw ging? Dat heeft ze op een gegeven moment in een buurt-bemiddelings-traject gezegd. We zijn inmiddels verhuisd, want dit willen we niet nog een keer meemaken.” 

 *gefingeerde naam, volledige naam bij de redactie bekend

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Oproep: veiligheid en handhaving
Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep: veiligheid en handhaving

Verkenning

Deel jouw ervaring 1 ander artikel in onderzoek

33 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Veiligheid en handhaving / Oproep: veiligheid en handhaving

Ben jij in de problemen gekomen door een valse tip?

Ben jij op basis van een anonieme tip onterecht in de problemen gekomen? Of weet je meer over (misbruik van) kliklijnen? Laat het ons weten, we zijn benieuwd naar jouw verhaal.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Thijs Boelens Verslaggever
Thijs Boelens is een journalist met een scherpe neus voor maatschappelijke misstanden. Hij beweegt zich makkelijk in verschillende omstandigheden en situaties. Vertrouwen vindt hij een van de belangrijkste elementen in de onderzoeksjournalistiek. Daar valt of staat alles mee. Maar de botte bijl gaat er in als het moet. Ook dat is soms noodzakelijk. Thijs Boelens studeerde geschiedenis in Groningen en werkte daarna voor diverse omroepen en kranten.
Lees verder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Onze onderzoeksjournalistiek begint met jouw verhaal. In dit dossier richten we ons op tips op het gebied van veiligheid en handhaving. Stuit je op een misstand? Dan horen we graag van jou.
Alles over dit onderzoek