Onervaren rijscholen hebben lagere slagingspercentages

zondag 29 juli 2018 Leestijd: 2 min.

Rijles / ANP

Jerry Vermanen

Datajournalist

jerry.vermanen@kro-ncrv.nl

zondag 29 juli 2018 Leestijd: 2 min.

 Hoe meer ervaring een rijschool heeft, des te hoger de slagingspercentages voor zowel eerste als herexamens afrijden. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) openbaar heeft gemaakt.

De dataredactie van KRO-NCRV heeft gekeken naar rijscholen die in het afgelopen jaar minstens vijftig leerlingen heeft laten afrijden voor hun rijbewijs B (voor personenauto’s). Gemiddeld slaagt iets meer dan vijftig procent van rijexamenkandidaten, en de keuze voor een rijschool kan daar dus fors verschil in maken.

Wij hebben op een rijtje gezet welke rijscholen afgelopen jaar het best en slechtst hebben gepresteerd.

  • Rijschool Kralingen (opgericht in 2016) uit Rotterdam haalde het laagste slagingspercentage voor eerste rijexamens met slechts 10 geslaagden van de 63 kandidaten. Dat komt neer op 15,9 procent.
  • Daar staat tegenover dat F.A.J. Smeets (2012) uit het Limburgse Haelen 60 van de 66 afrijders liet slagen: dat is 90,9 procent.

In de grafiek hieronder is elke stip een rijschool, en hebben we de ervaring afgezet tegenover het slagingspercentage. De trendlijn gaat licht omhoog, wat er op duidt dat meer ervaring een iets hoger slagingspercentage oplevert.

Eerste examens

Dat zo’n laag percentage niet alles zegt, blijkt zodra we Youstos Tamo van Rijschool Kralingen bellen. ‘Ik heb heel veel buitenlandse mensen als leerlingen. Zij spreken geen Nederlands of Engels, en vaak hebben ze al een buitenlands rijbewijs.’ Vaak blijkt die ervaring - ‘sommigen rijden al dertig jaar lang’ - een obstakel te zijn om het examen af te kunnen ronden. In dit geval is een specifieke klantenkring de oorzaak van een laag slagingspercentage.

Ook hebben we gekeken naar de herexamens. Daar komen andere rijscholen onder- en bovenaan te staan.

  • Autorijschool Tedla (2004) uit Amersfoort heeft 95 personen voor een tweede keer laten afrijden, maar slechts 12 (12,6 procent) wist zijn rijbewijs te halen.

  • Autorijschool John Breet (1984) uit Dronten heeft een slagingspercentage van 78,8 procent: 41 van de 52 leerlingen haalde het rijexamen in de herkansing.

En ook in dit geval zie je dat ervaring en slagingspercentages elkaar licht beïnvloeden. Het is geen definitief bewijs, maar wij zijn wel benieuwd of deze uitkomst overeenkomt met de praktijk.

Herexamens

Habtom Tedla, eigenaar van Autorijschool Tedla, geeft eigenlijk dezelfde verklaring als Rijschool Kralingen. ‘Wij hebben veel klanten uit Afrika. Dus ja, ik herken dat wel. Daarnaast hebben ze een kleine portemonnee, dus ze gaan heel snel examen doen.’

Wat zijn de gevolgen?

Vorige maand kwam Telegraaf met het bericht dat maandelijks 130 rijexamenkandidaten van de weg worden gehaald, omdat ze voor gevaarlijke situaties zorgen. Niet kunnen schakelen, te langzaam de snelweg op rijden, bochten gevaarlijk aansnijden: volgens het CBR worden sommige leerlingen erg slecht voorbereid richting het examen gestuurd.

Wij vragen ons af: hoe goed kunnen rijscholen deze aspirant-weggebruikers voorbereiden? En hoe kun je als consument beoordelen of een rijschool geen louche onderneming is?

Op de website Rijschoolzoeker kun je van tevoren bekijken hoe goed jouw rijschool is. Voor maar een paar tientjes goedkoper zit je bij een rijschool die net iets slechter scoort. En wie weet ben je al een eindje op weg richting je examen, voordat je merkt dat een rijschool niet zo goed is als ze doen voorkomen.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Oproep

Wij zijn benieuwd hoe de rijscholenmarkt werkt. Heb jij een verklaring voor de lage slagingspercentages van beginnende rijscholen? Wat is jouw ervaring met je rijschool? Laat het ons weten.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Jerry Vermanen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek