Onderzoek naar pgb-fraude bij Radio 1

vrijdag 26 augustus 2016 Leestijd: 1 min.

Vertrouwensarts van Veilig Thuis Anne-Marie Raat (r) bij De Ochtend. /

Saskia Adriaens

Verslaggever

saskia.adriaens@kro-ncrv.nl

vrijdag 26 augustus 2016 Leestijd: 1 min.

‘De helft van de budgethouders is minderjarig en dat aantal is de afgelopen jaren toegenomen,’ zegt Anne-Marie Raat in de radio-uitzending van De Ochtend afgelopen dinsdag. Samen met deze vertrouwensarts van Veilig Thuis schoof ik aan in deze radio-uitzending om te vertellen over mijn onderzoek naar pgb-fraude. We hadden het vooral over minderjarige budgethouders die opdraaien voor een pgb-schuld en wat de reactie van het zorgkantoor daarop is.

Eerder publiceerden we daar al verschillende artikelen over. Naar aanleiding van die verhalen besloot het zorgkantoor van Zilveren Kruis contact op te nemen met het Ministerie van VWS. Zij zouden gezamenlijk willen kijken naar een oplossing.

Verantwoording

Persvoorlichter Femke Theunissen van Zilveren Kruis denkt dat de problematiek die nu speelt rondom het persoonsgebonden budget (pgb) minder zal worden, omdat er afgelopen jaren veel is veranderd. ‘Tegenwoordig, binnen de WLZ, staat het pgb-budget op de rekening van de SVB. Zij controleren alle betalingen aan zorgverleners vooraf. Ook zijn er huisbezoeken bij aanvraag van een pgb, administratief vooronderzoek, verantwoording van de facturen vooraf in plaats van achteraf. De kans dat hier dus kinderen gedupeerd worden, is aanzienlijk verkleind.’

Vertrouwensarts Raat denkt daar anders over. ‘Veel pgb’s zijn gewoon overgenomen vanuit de AWBZ en daar is geen controle op.’ Ook haalt zij een handreiking pgb in de WMO en Jeugdwet aan uit juli 2014 waarin cijfers worden genoemd. Het Zorginstituut Nederland schatte toen dat 50% van de 120.000 budgethouders jonger is dan 18 jaar. En dat het budget meestal wordt beheerd door ouders en verzorgers. En het aantal pgb’s zou de laatste jaren vooral onder jeugdigen flink zijn gestegen.

Ondertussen hebben we van de Sociale Verzekeringsbank (SVB)de meest recente cijfers binnen van het huidige aantal pgb-houders. Vanaf 1 januari 2015 krijgen budgethouders met een pgb van gemeente en zorgkantoor het budget niet meer op eigen rekening. Betaling gaat via de SVB. Dit wordt 'trekkingsrecht' genoemd. Volgens cijfers van de SVB waren er op 31 juli 2016 120.817 budgethouders. Hiervan waren 25.918 budgethouders minderjarig. Dat is dus maar een kwart van het totaal. We vinden het een opmerkelijk verschil vergeleken met de cijfers hierboven. Ook dit gaan we verder uitzoeken.

Onderzoek

De hele radio-uitzending is hier te bekijken. Voor dit dossier gaan we verder onderzoeken hoeveel minderjarigen opdraaien voor een schuld en hoe dit juridisch mogelijk is. We zijn ook nog steeds op zoek naar meer ervaringsverhalen en tips. Mail: tip insturen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg PGB-fraude
Verkenning Research Opnames Uitzending

PGB-fraude

Verkenning

We krijgen diverse tips binnen over zorgboerderijen en onderzoeken of het zorggeld wel besteed wordt waarvoor het bedoeld is, namelijk de zorg voor cliënten.

Deel jouw ervaring 35 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 27 november 22:30u, NPO2

406 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Saskia Adriaens Verslaggever

'Ogen openen en gedachten kantelen’, dat is de grootste drijfveer van Saskia Adriaens. De eerste jaren na haar studie journalistiek heeft zij als freelancer voor multiculturele televisie (MTNL) gewerkt en geschreven voor diverse media zoals kranten, Opzij en Oneworld. Tien jaar geleden alweer is zij begonnen bij de publieke omroep. Als verslaggever heeft ze reportages gemaakt in binnen- en buitenland, voor onder andere de actualiteitenrubriek Netwerk, Altijd Wat, Brandpunt Profiel, Kruispunt en sinds 2015 voor De Monitor. Vooral sociaal-maatschappelijke onderwerpen zoals de multiculturele samenleving, vluchtelingenproblematiek, vrouwenrechten, onderwijs en opvoeding hebben haar interesse. Maar zoals Einstein ook al zei: ‘Ik heb geen speciaal talent, ik ben vooral razend nieuwsgierig!’

Lees verder
@sadriaens

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Met een persoonsgebonden budget (pgb) kun je zelf je zorg inkopen bij een zorgverlener. Maar hoe makkelijk kan er door zorginstellingen misbruik gemaakt worden van kwetsbare zorgbehoevenden met een...
Alles over dit onderzoek