Onderzoek naar beïnvloeding taxateurs door woningcorporaties

woensdag 18 januari 2017 Leestijd: 2 min.

Huizen van gedupeerden in Bodegraven /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

woensdag 18 januari 2017 Leestijd: 2 min.

Het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) stelt een onderzoek in naar de handelwijze van taxateurs die betrokken waren bij de waardebepaling in opdracht van woningcorporaties bij zogenoemde Koopgarant-woningen. Het besluit volgt op ons onderzoek in het dossier Koophuis naar huizenkopers die voor tienduizenden euro’s het schip in zijn gegaan, mogelijk doordat taxateurs zich hebben laten beïnvloeden door hun opdrachtgever.

Koopgarant-woningen worden door woningcorporaties verkocht. Dergelijke woningen kunnen met zogenaamde ‘korting’ worden gekocht, maar moeten bij verhuizing weer worden terug verkocht aan de corporatie. De korting wordt aan het einde van de rit weer verrekend. Zowel bij aankoop als bij verkoop wordt de waarde vastgesteld door taxateurs die in opdracht van de woningcorporatie werken.

260 tips

Veel kopers worden echter bij verkoop geconfronteerd met waardedalingen van tienduizenden euro’s. Die waardedalingen zijn groter dan die van andere huizen in de buurt. De kopers vermoeden daarom dat de waarde bij aankoop veel te hoog is getaxeerd of bij verkoop te laag. Inmiddels zijn er bij ons programma meer dan 290 tips binnengekomen van mensen met een dergelijke ervaring. Ook Vereniging Eigen Huis (VEH) en Stichting Opmaat, de bedenker van de formule, hebben hier inmiddels vraagtekens bij geplaatst. Minister Stef Blok (Wonen) heeft VEH toegezegd om tafel te gaan om de problemen te bespreken.

Het NRVT doet nu gericht onderzoek naar enkele casussen waarbij mogelijk sprake is van beïnvloeding van de taxateurs door de woningcorporaties. Het startpunt van het onderzoek ligt in de gemeente Apeldoorn, waar de familie Koekoek van Koopgarant-woningen een stichting heeft opgericht om te strijden tegen de in hun ogen niet kloppende taxaties. Het onderzoek is nu landelijk uitgebreid.

Zuivering

Het NRVT is sinds 1 januari 2016 in overleg met de Autoriteit Financiële Markt en De Nederlandse Bank opgezet om de sector te zuiveren en gezond te houden. Uiteindelijk zullen alle taxateurs er bij aangesloten zijn. Het register heeft een afdeling voor tuchtrechtspraak, die ‘foute’ taxateurs kan schorsen of schrappen uit het register, waardoor ze hun werk niet meer kunnen doen.

lees ook: Advocaat start rechtszaak: ‘Protesteer tegen te lage Koopgarant-taxaties’ donderdag 01 december

Hoewel zij nu allerlei casussen onderzoeken, kan het NRVT, mocht dat nodig zijn, alleen gevallen uit 2016 in behandeling nemen. Dat komt omdat het NRVT pas sinds 2016 bestaat en de taxateurs zich pas vanaf die datum aan de NRVT-regelgeving hebben gecommitteerd. Oudere casussen zullen dan moeten worden opgepakt door de brancheorganisaties. Het onderzoek is een van de eerste dat het NRTV uitvoert. Het NRVT is begonnen met het opvragen van de dossiers bij de taxateurs. Die worden diepgaand bestudeerd. Hoe lang het onderzoek in beslag neemt kan het NRVT nog niet zeggen.

Oproep

We zijn nog steeds op zoek naar mensen die ervaring hebben met Koopgarant of andere regelingen waarbij je een huis koopt van een woningcorporatie. Heb je hier ervaring mee? We zijn niet alleen op zoek naar mensen met negatieve verhalen, maar we willen het ook graag weten als je winst hebt gemaakt of een ander positief verhaal hebt. Je kunt ons mailen op: tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek