Oproep Coronacrisis

Ondernemer getroffen door coronacrisis: “Straks kan ik de huur niet langer betalen en geen boodschappen meer doen”

dinsdag 17 maart 2020 Leestijd: 3 min.

Ondernemer Jacobien Nieuwenhuyzen met haar kinderen / Jacobien Nieuwenhuyzen

Leontien Aarnoudse

Redactie

leontien.aarnoudse@kro-ncrv.nl

dinsdag 17 maart 2020 Leestijd: 3 min.

Vanmiddag presenteert het kabinet een pakket nieuwe maatregelen voor ondernemers die financieel getroffen worden de coronacrisis. Jacobien Nieuwenhuyzen is zo’n zelfstandig ondernemer. Ze heeft geen financiële buffer en is alleenstaande moeder van drie kinderen. “Ik heb het gevoel dat ik met mijn rug tegen de muur sta.”

“Toen ik hoorde dat alles dichtging, was ik helemaal van slag”, vertelt Jacobien Nieuwenhuyzen die zondag ook de deuren van haar hondenschool in Zwanenburg sloot. “Ik dacht: ik heb geen inkomen meer. Straks kan ik de huur niet langer betalen en geen boodschappen meer doen. Wat moet ik doen? Ik raakte echt in paniek.”

Online cursussen
Nieuwenhuyzen is zelfstandig ondernemer en alleenstaande moeder van drie kinderen (4, 6 en7 jaar). In 2009 opende ze Pupclub, een school waar ze hondentrainingen en puppycursussen verzorgt. Toen de scholen en sportclubs afgelopen zondag dichtgingen en het land verder op slot ging, sloot ze ook de deuren van haar hondenschool.

Dit wordt de nekslag voor mijn bedrijfJacobien Nieuwenhuyzen

Sindsdien kreeg ze geen nieuwe inschrijvingen terwijl er volgens haar normaal gesproken dagelijks wel eentje binnenkomt. Nieuwenhuyzen schat de financiële schade in de tienduizenden euros. “Dit wordt de nekslag voor mijn bedrijf.”

Toch geeft ze niet direct op. “Ik ben bezig om te bedenken hoe ik online cursussen kan geven. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk”, legt Niewenhuyzen uit. Niet alleen vanuit creatief en technisch oogpunt is het een uitdaging om iets nieuws op te zetten, ook omdat de kinderen de hele dag thuis zijn nu de scholen dicht zijn. “Hoe realistisch is het om nu iets nieuws te bedenken als de kinderen continu om me heen zijn?”

“We laten u niet in de steek”
“Het coronavirus houdt ons in de greep”, zo begon Minister-President Mark Rutte gisteravond de veelbekeken persconferentie. Rutte erkent dat het economisch gezien moeilijke tijden zijn voor ondernemers. “Veel mensen maken zich zorgen over hun baan. Want voor veel bedrijven, grote en kleine, is dit een extreem moeilijke periode. Heel veel ondernemers staan ineens met hun rug tegen de muur.”

Hij had een specifieke boodschap aan ondernemers: “Het kabinet zal doen wat nodig is om u te steunen. We zetten alles op alles om te zorgen dat bedrijven niet omvallen, door wat er nu gebeurt, en dat mensen hun baan niet verliezen. Het zal hoe dan ook een moeilijke tijd worden, maar we laten u niet in de steek.” Vanmiddag presenteert het kabinet de aanvullende maatregelen. Volgens de bronnen volgt er een "kanon aan maatregelen", meldt de NOS.

Geen buffer
Voor Nieuwenhuyzen komt de coronacrisis hard aan, mede omdat ze afgelopen jaar weinig financiële reserves kon opbouwen. “Ik heb deze hondenschool al meer dan tien jaar. In januari ben ik uit de franchise van Martin Gaus gestapt. Mijn bedrijf kreeg een nieuwe naam, ik had toen een lagere omzet en kon geen buffer opbouwen. Ik was totaal niet voorbereid op deze crisis.” Ze valt even stil. “En nu? Tja ik weet het echt niet.” 

In de bestaande overheidsregelingen heeft Nieuwenhuyzen vooralsnog weinig fiducie. Zo kan ze een bijstandsuitkering voor zelfstandigen aanvragen (Bbz). “Het is ontzettend ingewikkeld om een Bbz-uitkering aan te vragen, ik heb het eerder geprobeerd. Je bent zo maanden verder. Bovendien is het een lening. Als je bedrijf straks draaiende is en je hebt weer inkomsten, dan moet je met dat geld eerst die lening aflossen.”

Nieuwenhuyzen klopte eerder aan bij de bank voor een krediet, ze wilde haar hondenschool verder uitbreiden. “Ik zou deze week een reactie ontvangen van de bank, maar die is acht weken uitgesteld. Logisch, maar toch”, aldus Nieuwenhuyzen. “Ik heb het gevoel dat met mijn rug tegen de muur sta.”

Ik denk steeds: ik moet deze tijd zien door te komenJacobien Nieuwenhuyzen

Stekker eruit?
De onzekere toekomst baart haar zorgen. “Ik denk steeds: ik moet deze tijd zien door te komen. Met hulp van misschien familie of de overheid, en dan proberen om op een creatieve wijze mijn doelgroep te bedienen. Anders moet ik de stekker eruit trekken”, redeneert Nieuwenhuyzen. “Wat moet ik dan? In de bijstand? Dan moet ik dit huis uit. Ik woon in een klein huis, maar ik huur wel in de vrije sector, dat kan ik niet meer betalen. Of ik ga een baan zoeken, bij de Albert Heijn achter de kassa desnoods. Maar ook een baan vinden is niet gemakkelijk als je elf jaar als zelfstandige hebt gewerkt.”

Toch zet ze de schouders eronder: “Ik ga niet bij de pakken neer zitten, zo ben ik niet. Maar ik weet ook niet waar ik het zoeken moet. Ik heb ouders en grootouders die me helpen met de huur. Maar ik moet gewoon voor mezelf kunnen zorgen.”  

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1403 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Wonen en leefomgeving / Woonproblemen

Ben je ondernemer en kom je er door de Coronacrisis in de financiële problemen?

Ben je ZZP-er of MKB-ondernemer en kom je er door de Coronacrisis in de financiële problemen? Moet je de zaak misschien straks sluiten omdat je te weinig inkomsten hebt? Deel je ervaring met ons. We zijn benieuwd naar je verhaal.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Leontien Aarnoudse Redactie
Leontien Aarnoudse is journalist en researcher. Voor het onderzoeksjournalistieke platform Pointer dook ze dieper in de misstanden binnen de zorg. Als freelance journalist schreef ze vooral over ontbossing, klimaat en duurzaamheid. Haar artikelen zijn verschenen bij o.a. NRC, De Correspondent en OneWorld.
Lees verder
@leontiena

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek