Interview Recreatie in coronatijd

Ondernemer bedrijfsuitjes in de natuur: “Deze crisis heeft verwoestend effect op branche”

maandag 11 mei 2020 Leestijd: 3 min.

Bedrijfsuitje in klimbos / Gettyimages

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

maandag 11 mei 2020 Leestijd: 3 min.

Lekker crossen met je collega’s op een elektrische mountainbike over de Veluwe of handboogschieten als onderdeel van een teambuildingsdag. Precies in de maanden dat ondernemer Erik Kroon normaal gesproken zijn grootste omzet draait, gooit het coronavirus roet in het eten. De aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen van afgelopen week verzachten bij lange na niet alle reeds geleden - en toekomstige - pijn. Kroon: “Deze crisis raakt onze branche heel hard en dat heeft een verwoestend effect.”

Kroon mailt ons in het onderzoek Van wie is de natuur? Daarin onderzoeken we hoe om te gaan met drukte in populaire natuurgebieden. We richten ons specifiek op de Veluwe, de populairste vakantiebestemming van Nederland. Kan je in zo’n gebied zowel de economie stimuleren als de natuur beschermen? En wat zijn de effecten van de coronacrisis op dieren, recreanten en ondernemers? 

Het toerismebureau van de Veluwe ziet voor de zomer kansen bij de vakantievierende Nederlander. Recreatie in het groen zal voor veel mensen aantrekkelijk zijn vanwege de mogelijkheid om voldoende afstand te houden, zo vertellen ze ons al eerder:

lees ook: “Door corona worden vakanties in een groene omgeving populair” zondag 03 mei

En dat lijkt goed nieuws voor veel ondernemers op de Veluwe en in andere natuurgebieden. Daarnaast zorgt de (mogelijke) versoepeling van de maatregelen op 1 juli ervoor dat de toilet- en douchegebouwen op campings zeer waarschijnlijk weer open mogen en langere verblijven ook weer mogelijk worden. 

75 procent minder omzet

Maar waar campings en recreatieparken in juli en augustus nog een gedeelte van de omzet kunnen goedmaken, ligt de vraag naar de outdoor bedrijfsevenementen juist op dat moment stil. En dat raakt het bedrijf van Kroon, SOS Events, hard. Normaal gesproken organiseert hij jaarlijks zo’n 1200 bedrijfsuitjes in de natuur en heeft 32 fulltimers en 100 parttimers in dienst om dat in goede banen te leiden. “Ik schat dat ik qua dit soort bedrijfsevents zo’n 75 procent minder omzet heb en dat kunnen we eigenlijk pas weer vanaf begin september gaan goedmaken.” 

Daarbij komt dat de anderhalve meter samenleving sommige bedrijfsuitjes onmogelijk maakt, schetst Kroon. “Daar ligt een hele opgave en we kunnen veel activiteiten niet meer aanbieden en dus niet op de volle 100 procent draaien. Ook als we weer wel grotere groepen mogen ontvangen. Hoe ga je bijvoorbeeld teambuilden op afstand?” Bedrijven zullen stoppen, failliet gaan of omvallen, voorspelt hij. 

Sparen voor de wintermaanden

Hij vindt dat er weinig oog is vanuit de politiek voor zijn sector. “We zijn een kleine groep ondernemers, maar worden juist heel hard geraakt door deze crisis. Het geld moet in zes maanden verdiend worden en daar is nu al een deel van verloren gegaan. Net als bij bijvoorbeeld de kermisexploitanten sparen wij in het seizoen voor de wintermaanden, zodat we ook als er geen of minder werk is onze mensen in dienst kunnen houden.” 

De echte effecten van deze crisis op zijn sector zullen we dan ook pas in november kunnen zien, schat hij in. “Dan is het seizoen voorbij en dan ga je pas de balans opmaken. Ik heb misschien nog het geluk dat ik al bijna 25 jaar meeloop en ook nog andere activiteiten ernaast heb. Maar er zijn ook eenpitters of bedrijven die wat minder lang bezig zijn en daar gaan harde klappen vallen.” 

 Routekaart coronamaatregelen

Tijdelijke WW-uitkering voor seizoensarbeid

Hij vindt het belangrijk dat er op landelijk én lokaal niveau nagedacht wordt over het najaar. “De regelingen vanuit de overheid richten zich vooral ook op het in dienst houden van het personeel op dit moment. Hoe zit dat in november? Hoe willen ze dat gaan regelen? Over een paar maanden komen in onze sector pas de klappen en wordt personeel mogelijk op straat gezet.” 

En dat zou volgens Kroon zonde zijn, omdat je die mensen met kennis en ervaring het jaar erop waarschijnlijk weer hard nodig hebt. “Ik denk ook dat je moet kijken naar mogelijkheden om dat seizoensgebonden personeel makkelijker tijdelijk in de WW toe te laten, voor de wintermaanden als er geen werk is. Dat zou voor ondernemers in onze branche veel schelen, waardoor we hopelijk volgend jaar weer makkelijker kunnen opstarten.” 

Drie slapeloze nachten

Toch gaat Kroon niet bij de pakken neerzitten. Hij had drie slapeloze nachten toen de crisis begon, maar probeert samen met zijn personeel wel te zoeken naar activiteiten die nog wél kunnen in deze coronatijd. “We zijn direct begonnen met het ontwikkelen van een digitale escaperoom voor iedereen die thuiszit. Dat loopt goed en daardoor kwam er in de eerste weken toch nog een beetje geld binnen. En nu er vanaf 1 juni weer kleine groepen mogen samenkomen, kunnen we ons weer richten op de wat kleinschaligere buitenevents. Bijvoorbeeld voor vriendengroepen of vrijgezellen. Maar bedrijfsevents, dat wordt waarschijnlijk vanaf september pas weer echt wat.” 

Kroon heeft overigens het ‘geluk’ niet volledig afhankelijk te zijn van de bedrijfsuitjes in de open lucht. Zo heeft hij verschillende klimbossen die nu weer mondjesmaat recreanten kunnen binnenlaten. “Dat is goed nieuws, maar door de restricties mag er ongeveer de helft van het normale aantal mensen naar binnen. We proberen dat verlies nu op te vangen door langere openingstijden”, vertelt Kroon. En het bedrijf verhuurt e-choppers, fietsen, mountainbikes en e-bikes waarmee recreanten het natuurgebied kunnen verkennen. Dat zou de komende zomer nog wel eens heel populair kunnen worden. Kroon: “Maar als je vraagt: ‘Kan je daar dan van leven en je bedrijf op laten draaien?’ Dan is het antwoord helaas nee. Want ook daar is de omzet in de afgelopen maanden teruggezakt.”

Lees meer over

Natuur en milieu Van wie is de natuur?
Verkenning Research Opnames Uitzending

175 tips

ontvangen

Natuur en milieu / Van wie is de natuur?

Oproep recreatie in coronatijd

Ben jij ondernemer op de Veluwe en herken je je in dit verhaal? Of maak je je juist zorgen over de mogelijke drukte in de natuurgebieden komende zomer? We horen graag je verhaal!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We willen er met z'n allen lekker op uit. Op de mountainbike, te voet of hangend aan een kite: de natuur in Nederland wordt steeds drukker. Welke problemen levert dat op?
Alles over dit onderzoek