Oproep Corona

Ondernemen tijdens coronacrisis: “Ik ben bang dat ze zeggen: ‘Gooi die tent van u maar helemaal dicht’”

donderdag 19 maart 2020 Leestijd: 5 min.

Lege terrassen in Den Haag / ANP

Leontien Aarnoudse

Redactie

leontien.aarnoudse@kro-ncrv.nl

donderdag 19 maart 2020 Leestijd: 5 min.

Het kabinet presenteerde deze week een financieel noodpakket voor ondernemers en zelfstandigen, om ze te helpen in deze economisch zware periode. Zijn de maatregelen voldoende voor ondernemers en zzp’ers om het hoofd boven water te houden tijdens en na de coronacrisis?

“Bij de grote groep zzp’ers die ons land telt, vallen momenteel harde klappen”, verkondigde minister Koolmees van sociale zaken en werkgelegenheid tijdens een persconferentie afgelopen dinsdag. “Zij staan op de arbeidsmarkt in de frontlinie in geval van zwaar weer. Zij ervaren als eerste de gevolgen van de economische neergang die is ingezet.” Afgelopen dinsdag werd bekendgemaakt gemaakt dat het kabinet zo’n 10 tot 20 miljard euro beschikbaar stelt voor ondernemers en zzp’ers die te lijden hebben onder de coronacrisis. 

Losse eindjes
Diverse ondernemers en zzp’ers zijn blij met de miljardensteun die bestemd is voor onder meer werktijdverkorting voor personeel en bijstandsuitkeringen. Ook worden aanvraagprocessen versneld en versoepeld (zie kader onderaan de tekst). Maar er zijn nog heel wat losse eindjes, waardoor ondernemers een zzp’ers niet altijd weten waar ze aan toe zijn. De Monitor sprak met een artiest, een hondenschooleigenaar en een wijnhandelaar over hun financiële problemen en het aangekondigde noodpakket. 

Artiest: “Een heel maandsalaris valt ineens weg”
“Workshops, festivals, bedrijfsevenementen: alles is geannuleerd”, verzucht Justin Samgar. Hij is artiest en oprichter van Spoken Agency in Amsterdam, een agentschap van artiesten die storytelling en performances verzorgen voor bedrijven, media en maatschappelijke organisaties. “Ik rekende uit dat we als artiest tot 2.000 euro verlies draaien door alle geannuleerde optredens. Het duurde een tot twee dagen voordat het tot me doordrong. Een heel maandsalaris dat ineens wegvalt. Ik voelde lichte paniek.”

Samgar zelf kan de klap wel opvangen, zo berekende hij. Maar het salaris van een artiest is al niet riant en als je geen of weinig buffer hebt zoals bij sommige collega’s van hem het geval is, komt zo’n klap hard aan. Bovendien is onbekend hoe lang het allemaal gaat duren. Desondanks blijft hij positief: “We zijn wel wat gewend als kunstenaars, dus de meesten vinden wel een oplossing of zoeken een bijbaantje. Zelf ben ik een crowdfundactie begonnen, zodat mensen in deze moeilijke tijden voor een klein bedrag een gedicht naar elkaar kunnen sturen.”

Het zzp-schap is voor ons geen keuze maar pure noodzaak..Justin Samgar, artiest

“Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor financiële risico’s”, beredeneert hij. “Net zoals een onderneming als KLM. Maar een belangrijk verschil is dat het zzp-schap voor ons geen keuze is, maar pure noodzaak: als artiest kom je vrijwel nooit in loondienst.”

Hij vervolgt: “Het is leuk dat het nu allemaal wat sneller gaat, maar het zijn mogelijkheden die deels al bestonden”, reageert Samgar. “Ik ga de uitkering deze week aanvragen bij de gemeente. Ik zie wel hoe het uitpakt. Wel ben ik bang dat ik volgend jaar alsnog iets terug moet betalen via mijn belastingaangifte.”

Het noodpakket 
Om ondernemers en zpp-ers tegemoet te komen, kondigde het kabinet afgelopen dinsdag een pakket financiële maatregelen aan. Zo kunnen ondernemers een beroep doen op een loonkostenvergoeding van 90 procent. Via het noodloket kunnen sommigen een eenmalig bedrag van 4.000 euro krijgen. Zzp’ers kunnen onder andere een aanvullende uitkering aanvragen voor hun levensonderhoud, zodat ze een inkomen ontvangen tot aan het sociaal minimum. Dat is maximaal tot 1.200 (alleenstaand) of 1.500 euro (samenwonend). De aanvraag voor deze bijstandsuitkering (Bbz) wordt versneld en de voorwaarden zijn versoepeld. Ook kunnen zzp’ers een beroep doen op een lening voor bedrijfskapitaal.


Eigenaar hondenschool: 
Wat zijn de criteria voor ‘levensvatbaar’?" 
“Ik lees overal dat je een levensvatbaar bedrijf moet zijn”, reageert Jacobien Nieuwenhuyzen uit Zwanenburg op de maatregelen van het kabinet. Toen de scholen en sportcentra de deuren sloten, besloot ze ook haar hondenschool dicht te doen. Aan De Monitor vertelde ze eerder deze week hoe ze het gevoel had met haar rug tegen de muur te staan als kleine ondernemer, tevens alleenstaande moeder van drie kinderen.

Ik heb elf jaar van dit bedrijf geleefd, mijn lasten, trainers en mezelf van uitbetaald.Ondernemer Jacobien Nieuwenhuyzen

Lees ook: Ondernemer getroffen door coronacrisis: “Straks kan ik de huur niet langer betalen en geen boodschappen meer doen”

Gaat het pakket aan maatregelen haar straks financieel helpen? Ze heeft haar vraagtekens. “Ik heb elf jaar van dit bedrijf geleefd, mijn lasten, trainers en mezelf van uitbetaald. Maar het is een minibedrijf met lage marges en vorig jaar liep de omzet terug omdat ik uit een franchise stapte.” Ze vraagt zich dan ook af wat de overheid onder ‘levensvatbaar’ verstaat: “Wat zijn de criteria voor ‘levensvatbaar’? Ik ben bang dat ze zeggen: ‘Mevrouwtje, gooi die tent van u maar helemaal dicht’. Terwijl ik er dus al die jaren mee in mijn levensonderhoud heb voorzien.”

Wijnhandelaar: “Strandpaviljoens waar we aan leveren blijven dicht”
“Mijn vrouw en ik hebben drie jaar geleden een wijnhandel overgenomen. 75 procent van onze inkomsten komt uit de horeca, maar die zit nu op slot. We hebben nog wel wat inkomsten uit de winkel, maar er komen veel minder klanten”, vertelt René Roest van wijnkoperij Hans Moolenaar uit Bloemendaal.

“Even uit de losse pols, ik denk dat de schade rond de 80.000 euro zal zijn. Strandpaviljoens waar we normaal aan leveren blijven dicht, terwijl ze dit weekend zouden opengaan. Voor hen is het ook een drama.Bij vijf horecaondernemers heb ik grote twijfels of ze wel overeind blijven en kunnen uitbetalen.”

Roest zoekt naar nieuwe oplossingen, maar het blijft ingewikkeld. “We proberen nu meer online te verkopen en leveren gratis in Haarlem en Amsterdam. Omdat we nog niet zo lang geleden begonnen zijn, hebben we nog een hoge aflossingsverplichting bij de bank. Ik ben nu ook nog verkouden geworden, dus kan ik niet in de winkel staan. Alles komt nu op mijn vrouw neer.”

Als er straks een volledige lock-down komt, hebben we helemaal geen inkomsten. Dan weet ik het echt even niet meer. René Roest, wijnhandelaar

Toen Roest hoorde over het noodpakket aan financiële maatregelen van het kabinet, heeft hij gelijk werktijdverkorting aangevraagd voor zijn vijf medewerkers. “Je kan maximaal 90 procent aanvragen, maar daar kreeg ik dan 75 procent van vergoed. Ook duurt het vier weken voordat ze je met terugwerkende kracht uitbetalen. Ze zijn daar ook druk en doen hun best, dat snap ik ook wel. Maar je bent wel weer een maand verder. Na een jaar toetsen ze of de vergoeding wel terecht was, er is dus ook nog kans dat je het terug moet betalen.” Hij vervolgt: “Ik had ook een gesprek met onze bank, maar die was er ook niet erg happig op om ons financieel tegemoet te komen.”

Roest ziet de toekomst als onzeker. “Alles is natuurlijk welkom”, zegt Roest over de overheidssteun. “Maar als er straks nog een volledige lock-down komt, hebben we helemaal geen inkomsten. Dan weet ik het echt even niet meer. Maar daar wil ik voorlopig liever niet aan denken. Gelukkig hebben we veel lieve vrienden, eten zullen we wel.”

Oproep
Ben je ondernemer of zzp’er en dreig je ondanks de financiële maatregelen die het kabinet voorstelt alsnog financieel in de knel te komen vanwege de coronacrisis? Deel je ervaringen met ons. We zijn benieuwd naar je verhaal.

Lees meer over

Werk en inkomen Oproep: werk en inkomen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep: werk en inkomen

Verkenning

Deel jouw ervaring 2 andere artikelen in onderzoek

14 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Werk en inkomen / Oproep: werk en inkomen

Ben je ondernemer of zzp’er en dreig je in de problemen te komen door de coronacrisis?

Ben je ondernemer of zzp’er en dreig je ondanks de financiële maatregelen die het kabinet voorstelt alsnog financieel in de knel te komen vanwege de coronacrisis? Deel je ervaringen met ons. We zijn benieuwd naar je verhaal.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Leontien Aarnoudse Redactie
Leontien Aarnoudse is journalist en researcher. Voor het onderzoeksjournalistieke platform Pointer dook ze dieper in de misstanden binnen de zorg. Als freelance journalist schreef ze vooral over ontbossing, klimaat en duurzaamheid. Haar artikelen zijn verschenen bij o.a. NRC, De Correspondent en OneWorld.
Lees verder
@leontiena

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Onze onderzoeksjournalistiek begint met jouw verhaal. In dit dossier richten we ons op tips op het gebied van werk en inkomen. Stuit je op een misstand op je werk? Dan horen we graag van jou.
Alles over dit onderzoek