‘Omwonenden van windturbines zien de waarde van hun woning dalen, maar krijgen niets’

vrijdag 16 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

Windmolens 2 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

vrijdag 16 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

De omwonenden van een windmolenpark zien de verkoopwaarde van hun woning (de WOZ-waarde) vaak dalen. Die WOZ-waarde wordt vastgesteld door de gemeente. Maar diezelfde gemeente oordeelt vervolgens vaak dat mensen niet in aanmerking komen voor een schadevergoeding, terwijl de waarde van hun woning wel is gedaald. Dat zegt advocaat Ruud van Domselaar die we spraken voor ons dossier Inspraak: burger versus overheid.

Van Domselaar staat zo’n 100 cliënten bij, die de waarde van hun woning hebben zien dalen door de komst van windmolens. Vooralsnog heeft geen van hen daarvoor een schadevergoeding ontvangen volgens de advocaat.

Planschade

Wie een schadevergoeding wil krijgen voor de komst van windmolens, moet daarvoor wel eerst een zogenoemde planschadeclaim indienen bij de gemeente. De kosten daarvoor bedragen zo’n 300 tot 500 euro. De gemeente huurt vervolgens een planschadeadviseur in. Van Domselaar twijfelt aan de onafhankelijkheid van deze adviseurs: ‘De gemeente schakelt een zogenaamde onafhankelijk adviseur in, betaald door de gemeente, en die adviseert de gemeente om wel of niet uit te keren.’ Dat advies wordt volgens Van Domselaar vrijwel altijd opgevolgd.

Normaal maatschappelijk risico

De planschade-adviseur kan diverse redenen aandragen waarom mensen niet gecompenseerd hoeven te worden. Zo is het mogelijk dat de door de gemeente vastgestelde waardedaling minder bedraagt dan het zogenoemde normaal maatschappelijk risico. Dit wettelijk eigen risico dat mensen lopen voor de komst van een windmolen, of ander bouwproject, bedraagt minimaal 2 procent van de waarde van de woning. Die waardedaling hebben burgers dus sowieso zelf te dragen. Dat percentage kan naar boven worden bijgesteld, als het plaatsen van windmolens op die locatie als een normale maatschappelijke ontwikkeling kan worden beschouwd. Daarnaast is het mogelijk dat bewoners niet gecompenseerd worden wanneer er niet wordt aangetoond dat er sprake is van geluidsoverlast of dat sprake is van voorzienbaarheid.

Het kan zelfs gebeuren dat verschillende afdelingen binnen één gemeente tot totaal verschillende oordelen komen, aldus Van Domselaar. ‘Het is toch frappant dat een gemeente aan de ene kant zegt: de WOZ-waarde van uw woning is met 60.000 euro verlaagd door de komst van windturbines. Terwijl diezelfde gemeente in een planschadeprocedure oordeelt dat die waardedaling niets met de komst van windturbines te maken heeft, en mensen dus ook geen schadevergoeding krijgen. Dit is een voorbeeld uit de praktijk. In sommige gevallen is het mogelijk dat de hoogte van de WOZ-waardedaling en de hoogte van de planschadevergoeding verschillen, maar in dat geval zal de gemeente een goede motivering moeten geven. Dit wordt haast nooit gedaan.'

Heeft u een planschadeclaim ingediend? Of heeft u op een andere manier geprobeerd een schadevergoeding te krijgen voor de komst van windmolens? Laat het ons weten.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek