Omwonenden klagen over slagschaduw van windmolens, maar wat is dat eigenlijk?

zaterdag 17 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

windmill-62257_1920 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

zaterdag 17 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Gisteren bezochten we een windmolenpark in Noord-Brabant voor ons onderzoek in het dossier Inspraak: burger versus overheid. Slagschaduw is een van de zaken waar de omwonenden daar over klagen. En dat hebben we vaker gehoord van omwonenden van windmolenparken: ze hebben last van het zoevende geluid van de wieken die langs de masten slaan, van het uitzicht, én van de slagschaduw.

Er is moeilijk een voorstelling van te maken, hoe de omwonenden dit ervaren. Een van hen gaf ons dit filmpje:


Als de zon laag staat en zich, gezien vanuit de woning, achter een windmolen bevindt, dan treedt slagschaduw op. Via ingewikkelde rekenmethoden kan bij de bouw al precies voorspeld worden hoeveel minuten per dag een huis met slagschaduw te maken kán krijgen. Of slagschaduw ook daadwerkelijk op gaat treden is moeilijk te voorspellen. Dat hangt af van de vraag of het die dagen bewolkt is en of het überhaupt waait.

Stil zetten

De politiek is zich ervan bewust dat slagschaduw hinderlijk kan zijn. Daarom is in milieuwetgeving opgenomen dat windmolens verplicht stil worden gezet als er te veel slagschaduw optreedt. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland moeten molens met een stilstandvoorziening worden uitgerust wanneer er meer dan 17 dagen per jaar, meer dan 20 minuten per dag slagschaduw op kan treden. Als het vervolgens net bewolkt is op die dag heeft de exploitant geluk: dan mag de molen gewoon blijven draaien.

Heeft u meer informatie over de mogelijke overlast van windturbines? En vooral: worden omwonenden daarvoor gecompenseerd? Tip ons!

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek