Omwonende windmolenpark: ‘Je kunt vandaag de dag beter overal tegenaan schoppen’

donderdag 05 november 2015 Leestijd: 2 min.

teun mario /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

donderdag 05 november 2015 Leestijd: 2 min.

Voor het dossier Inspraak brengen we opnieuw een bezoek aan de Noord-Brabantse plaats Hoeven. De komst van het windmolenpark de Hoevensche Beemden heeft daar voor tweespalt onder de inwoners gezorgd, meldde tipgever Greet Wilrycx ons al. Die tweespalt wordt volgens haar veroorzaakt door de willekeurige manier waarop de eigenaar van de windmolens, energiebedrijf Eneco, is omgegaan met het compenseren van omwonenden.

Nadat we Greet hebben gesproken, zoeken we contact met andere omwonenden. Wat zijn hun ervaringen? We spreken met Mario Burgers. Burgers woont met zijn partner Antoine in een boerderij die op een afstand van ruim 500 meter van de windmolens staat. Toen hun buurman een aantal jaar geleden aankondigde een windmolen op zijn land te willen plaatsen, zagen Burgers en zijn vriend daar aanvankelijk geen kwaad in. Ze horen van Eneco niets over compensatie en begrepen dat alleen de mensen die binnen een straal van 500 meter woonden, geld zouden krijgen. Ze gaan niet in bezwaar tegen de windmolens. Want, zegt Mario: ‘Windmolens hebben toch de toekomst. En als ik eerlijk ben, als ik geld kon verdienen door een windmolen op mijn land te zetten, zou ik hetzelfde doen.’ Kortom: de komst van de windmolens vormen geen probleem.

'We voelen ons achtergesteld en oneerlijk behandeld tegenover de andere mensen. Je kunt vandaag de dag beter overal tegenaan schoppen. Daarmee bereik je meer dan als je naar samenwerking zoekt.'

Tót het moment dat ze horen dat inwoners van Hoeven die verder van de molens afwonen dan zij, wel compensatie zouden hebben gekregen. Deze buren zouden wél bezwaar hebben ingediend en daarop zou Eneco compensatie hebben betaald. Het zou daarbij gaan om duizenden euro’s per jaar, voor de duur van 20 jaar. Burgers heeft geen goed woord over voor deze gang van zaken: ‘We voelen ons achtergesteld en oneerlijk behandeld tegenover de andere mensen. Je kunt vandaag de dag beter overal tegenaan schoppen. Daarmee bereik je meer dan als je naar samenwerking zoekt.’ Overigens hebben Mario en Antoine inmiddels wel 4500 euro ontvangen van Eneco voor de plaatsing van zonnepanelen op hun dak.

Omdat ze het gevoel hebben dat hier geen eerlijke wedstrijd is gespeeld, is het positieve gevoel dat Mario en zijn vriend hadden bij de windmolens, inmiddels vervlogen. Het ‘postcodeloterij-effect’ lijkt hier op te treden: Als je buren geld krijgen en jij niet, dan voelt dat oneerlijk. Het advies van Burgers aan Eneco is dan ook: ‘Ze moeten iedereen gelijk behandelen daarin, volgens de normen. Zo houden ze de mensen het beste als vriend.’

Mensen die bezwaar indienen worden wel gecompenseerd, mensen die zich niet verzetten tegen de komst van windmolens, krijgen géén geld van Eneco. Dat is het verhaal van Burgers en Wilrycx. We leggen contact met Eneco: Kloppen de aantijgingen van Wilrycx en Burgers? En zo ja: Is deze gang van zaken eerlijk? En wordt deze methode vaker toegepast bij de komst van windmolenparken? Heeft u meer informatie voor ons over compensatie bij de komst van windmolenparken? Tip de redactie!

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek