Omwonende boos op provincie om 'reuzen van windmolens'

maandag 14 september 2015 Leestijd: 1 min.

René Stahn over windmolens bij Gasselternijveen /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

maandag 14 september 2015 Leestijd: 1 min.

René Stahn woont midden in het gebied in Oost-Drenthe waar een groot windpark is gepland. Hij is vóór windenergie, maar niet op die plek, zo dicht bij zijn huis. We interviewden Stahn voor ons dossier Inspraak: burger versus overheid.

Not in my backyard

Zijn standpunt hebben we vaker gehoord: Mensen zijn wel voor wind, maar niet in hun achtertuin. Stahn stoort zich eraan dat mensen hem die ‘not in my backyard-houding’ verwijten. Stahn: ‘Ik denk dat dat mensen zijn die [deze molens] niet in hun backyard krijgen.' Heeft hij een punt? Worden ook die voorstanders vanzelf tegenstanders als er bij hen een park wordt gepland?

Stiltecentrum

Stahn runt met zijn vrouw een stiltecentrum in Gasselternijveen, in de Veenkoloniën. Hij verzet zich tegen de geplande komst van windmolens op het boerenland achter zijn tuin. Sinds 15 jaar woont hij met zijn vrouw in Drenthe, ‘voor de stilte en het uitgestrekte landschap’. Maar daar zullen de windmolens verandering in brengen.

Stahn vertelt hoe hij zich bij de bekendmaking van de plannen niet voor kon stellen dat ze er ook daadwerkelijk zouden komen, omdat de provincie zich er juist op beroept een van de mooiste plekken van Nederland te zijn. Stahn: ‘Aan de ene kant zijn ze bezig zijn om zo’n provincie positief in het nieuws te brengen (…) en aan de andere kant nemen ze zo’n maatregel om hier zulke reuzen van windmolens te plaatsen.’

Help ons met ons onderzoek. Stuur uw tips naar Bastiaan.Hetebrij@kro-ncrv.nl of Sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek