OM laat politieprogramma’s op tv aanpassen vanwege privacy

zaterdag 27 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Deze afbeelding is door ons bewerkt: de man is extra onherkenbaar gemaakt. / SBS6

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

Iris Verhoeven

Redacteur

iris.verhoeven@kro-ncrv.nl

zaterdag 27 januari 2018 Leestijd: 2 min.

De politie past uitzendingen van het tv-programma De Meldkamer (SBS6) en de online realityserie Robuust Blauw! aan na ons onderzoek Politie Online. Dat gebeurt op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM). Onder meer een uitzending waarbij wij het exacte adres en de naam van een verdachte konden achterhalen zal worden aangepast.

Tijdens ons onderzoek zijn wij diverse fragmenten in De Meldkamer en Robuust Blauw! tegengekomen waarin de beelden herleidbaar zijn tot verdachten of daders. Deze resultaten hebben we voorgelegd aan het OM, omdat zij hun goedkeuring verlenen aan de uitzendingen.

Contractpartner

In het geval van seizoen twee van De Meldkamer is het OM contractpartner, samen met de politie en de producent. Medewerkers van het OM hebben op meerdere momenten meegekeken met het tv-programma en uiteindelijk is er een fiat gegeven voor uitzending.

Hoe kan het dat in de tv-uitzending dan toch tot personen herleidbare informatie te zien is? Persofficier Wouter Bos: ‘Dat is gebeurd in de snelheid van werken. Dat is alleen maar een verklaring en geen rechtvaardiging. In het geval van De Meldkamer zijn we onvoldoende scherp geweest en dat kan verklaren dat het mis is gegaan. Is dat goed? Nee. Willen we in de toekomst daar alerter op zijn? Absoluut.’

Het OM heeft aan de hand van onze bevindingen de beelden nog eens goed bekeken en is tot de conclusie gekomen dat één uitzending van de Meldkamer en één uitzending van Robuust Blauw! aangepast moet worden. ‘Als er fouten zijn gemaakt, dan willen wij dat natuurlijk rechtzetten,’ licht Bos verder toe.  

Volgens Esther Toet van de politie heeft de politie inmiddels contact gezocht met de politie-eenheid in Limburg. De betreffende uitzending van Robuust Blauw! is offline gehaald en de politie gaat nu contact opnemen met de producent van de serie. ‘De kwetsbare jongen die erin voorkomt zal beter worden geblurd,’ zegt Toet.

Aanpassingen

In de bewuste uitzending van De Meldkamer is een verhoor te zien van een koperdief door de hulpofficier van justitie. Naast dat er dossierinformatie gedeeld werd, is de identiteit van de verdachte herleidbaar door zijn stem en zijn kleding. SBS6 bevestigt de opdracht tot verandering. ‘Dat is gebeurd op twee stukjes, waarbij de stem beter vervormd is en een t-shirt nog onherkenbaarder is gemaakt,’ licht Jamilla Jansen van SBS6 toe.

Het fragment van een scooterdief, die in dezelfde uitzending te zien is, wordt ook aangepast. Ook hier werd dossierinformatie gedeeld en is de identiteit van de verdachte herleidbaar door de kleding en stem. De bewuste uitzending staat nog offline.

Kijk dinsdag 30 januari om 21.25 uur op NPO2 naar De Monitor: de politie online.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Ik stuur je dan af en toe een update met de nieuwste artikelen en het laatste nieuws. Meld je dan hier  aan.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek