‘Of ze verward is? Dat zou ik wel willen stellen, ja’

woensdag 08 juni 2016 Leestijd: 3 min.

2949764925_42a5dac839_b /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

woensdag 08 juni 2016 Leestijd: 3 min.

Student Auke van Eijsden wordt op vrijdagavond aangesproken door een vrouw die duidelijk in verwarde toestand is. Ze geeft aan dat ze ‘gevangen in angst zit’ en terug wil naar de GGZ-instelling waar ze daarvoor naar eigen zeggen opgenomen is geweest. Auke belt met de politie die de verwarde vrouw komt ophalen en daar houdt Aukes rol dan op. Een paar dagen later krijgt Auke opeens te horen dat een vrouw zichzelf in het centrum van Bennekom in brand heeft gestoken. Het blijkt dezelfde vrouw te zijn die hij eerder heeft overgedragen aan de politie. Wat is er in de tussentijd gebeurd?

Als we Auke bellen gaan zijn gedachten terug naar afgelopen vrijdag. Rond een uur of negen ’s avonds is hij op weg naar een avondje poolbiljart met vrienden. Als hij op zijn fietst stapt, wordt hij aangesproken door een vrouw van middelbare leeftijd. Auke: ‘Ik had meteen door dat ze erg in de war was. Ze had het erover dat ze bevroren was en dat ze demonen had. En dat als ze niet opgenomen zou worden, ze gek zou worden.’

'Ik had meteen door dat ze erg in de war was. Ze had het erover dat ze bevroren was en dat ze demonen had.'

Auke ziet dat de vrouw hulp nodig heeft en na even met haar gesproken te hebben belt hij eerst met de GGZ-instelling in Ede waarvan zij zegt dat ze er opgenomen is geweest. ‘Eerst zei ze dat ze daar was weggelopen. Toen dat ze er een afspraak had. Weer later had ze het erover dat ze was weggestuurd. Het was een heel warrig verhaal, maar ze liet duidelijk blijken dat ze graag hulp wilde omdat het niet goed met haar ging.’ Als Auke bij de GGZ-instelling niemand aan de telefoon krijgt, belt hij met de politie.

In het gesprek dat hij heeft opgenomen horen we een agente vragen wat de toestand van deze mevrouw is. Op haar vraag of ze verward is, antwoordt Auke: ‘Dat zou ik wel willen stellen, ja. Ik kan natuurlijk niet helemaal inschatten wat er aan de hand is, maar ik denk ik bel toch maar even.’ De agente geeft aan dat hulp onderweg is.

Als de politie arriveert merkt Auke dat de vrouw een bekende is van één van de agenten. De agent gaat volgens Auke na of het klopt dat de vrouw onder behandeling staat van een GGZ-instelling. En dat blijkt inderdaad zo te zijn, maar ze zou sinds die vrijdag ‘uitbehandeld’ zijn, vertellen ze Auke. De agenten nemen de vrouw vervolgens mee.

‘Ik weet nog dat ik toen dacht: zal ik nog tegen de agenten zeggen dat er wel echt grondige zorg nodig is voor deze vrouw'

Auke: ‘Ik weet nog dat ik toen dacht: zal ik nog tegen de agenten zeggen dat er wel echt grondige zorg nodig is voor deze vrouw? Zo van: jullie laten haar toch niet zomaar weer gaan? Maar ik bedacht me dat ik te maken heb met professionals die deze situatie veel beter kunnen inschatten dan ik en dat ook met hun beste bedoelingen zullen doen.’

‘Wat gebeurt er met iemand die ernstig verward is?’

Een paar dagen later hoort Auke dat een vrouw in het centrum van Bennekom op een afschuwelijke manier om het leven is gekomen. In verwarde toestand zou de vrouw zichzelf met wasbenzine hebben overgegoten en in brand hebben gestoken. In de nacht van zondag op maandag overlijdt ze vervolgens aan haar verwondingen.

Auke belt met de politie Oost-Nederland om erachter te komen of het om de vrouw gaat die hij eerder heeft gesproken. Auke: ‘Dat kon bijna niet anders. Toen ik haar vrijdagavond ontmoette vertelde ze haar geboortedatum en ik las in de berichten dat het om een 51-jarige vrouw ging. Bovendien vertelde de politieagente aan de telefoon dat de beschrijvingen heel erg op elkaar leken.’ Maar een sluitend antwoord krijgt hij op dat moment niet.

Wij besluiten de politie opnieuw te bellen en zij bevestigen nu inderdaad dat het om dezelfde vrouw gaat. Op onze vraag wat er precies is gebeurd nadat Auke haar heeft overgedragen aan de politie wil de woordvoerder echter nog niet op reageren.

Auke vertelt dat de ontmoeting met de vrouw veel indruk op hem heeft gemaakt. ‘Als je met iemand spreekt die zo verward is, dan ga je je afvragen: wat gebeurt er met zo iemand? Krijgt ze de zorg die ze nodig heeft? In een ideale samenleving kan het toch niet zo zijn dat iemand als zij, die duidelijk erg ziek was en aan het zwerven was, ‘uitbehandeld’ is?’

Behalve met de politie hebben we ook contact opgenomen met de GGZ-instelling waar de vrouw onder behandeling was. Ondertussen vervolgen wij ons onderzoek naar de zorgverlening voor 'verwarde mensen'. Heb je een tip voor ons? Mail dan naar: tip insturen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Verwarde mensen
Verkenning Research Opnames Uitzending

590 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. Ruim 75.000 meldingen kwamen er in 2016 bij de politie binnen, een stijging van 14% ten...
Alles over dit onderzoek