NVWA: 22 geitenbedrijven te laat met vaccinatie q-koorts

zondag 25 september 2016 Leestijd: 1 min.

Archiefbeeld ANP /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

zondag 25 september 2016 Leestijd: 1 min.

Dit jaar hebben 22 geitenhouderijen niet voldaan aan de verplichting om hun dieren voor de deadline van 1 augustus te vaccineren tegen de q-koorts. Bedrijven die de deadline overschrijden krijgen een boete opgelegd en een week de tijd om hun dieren alsnog in te enten. Inmiddels hebben alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven hun dieren gevaccineerd. Dat schrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in antwoord op de vragen die we hen voorlegden voor ons dossier Lokaal Bestuur.

De vaccinatie van geiten en schapen is van groot belang om een nieuwe epidemie te voorkomen. Juist door de vaccinatie is de kans op een nieuwe uitbraak van q-koorts ‘uitermate klein’, zegt GGD-arts Rik van de Weerdt.

Tien dagen na de deadline, op 10 augustus, hadden 7 bedrijven nog altijd niet aan de vaccinatieplicht voldaan. Deze bedrijven werden door de NVWA gedwongen hun dieren alsnog te laten vaccineren. De veehouder draait in zo’n geval zelf op voor de kosten van de vaccinatie.

Sinds de q-koortsepidemie (2007-2009) zijn alle professionele melkgeiten- en melkschapenhouderijen verplicht hun dieren jaarlijks te vaccineren tegen de Coxiella-bacterie, de veroorzaker van de q-koorts. Ook bedrijven met een publieksfunctie, zoals kinderboerderijen, moeten hun dieren verplicht inenten. De vaccinatie verkleint de kans dat een dier besmet raakt. Is een dier toch besmet en wordt het alsnog gevaccineerd, dan scheidt het wel minder bacteriën uit.

De vaccinaties bij professionele melkgeiten en schapenhouderijen moeten worden geregistreerd in het zogenoemde I&R-systeem. Zo kan de NVWA eenvoudig controleren welke bedrijven hebben voldaan aan de vaccinatieplicht. Publieksbedrijven vallen niet onder de registratie. De NVWA kan dan ook niet zeggen of deze bedrijven aan de vaccinatieplicht hebben voldaan. Daar komt de NVWA pas achter bij bezoek aan deze bedrijven.

Uitzending Lokaal Bestuur Omwonenden maken zich vaak druk over de gezondheidsrisico’s van veestallen. Neemt de gemeente hun belangen serieus? Mag je meepraten? Hoe zwaar wegen gezondheidsrisico’s? Maar ook, worden de belangen van de boeren recht gedaan? De resultaten van ons onderzoek Lokaal Bestuur zie je vanavond in De Monitor om 22:35 uur op NPO2:

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Lokaal bestuur
Verkenning Research Opnames Uitzending

532 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Gemeentes en provincies hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Wij willen hier meer over te weten komen.
Alles over dit onderzoek