NVM: onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling Eindhovense taxateur en woningcorporatie

vrijdag 21 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

Fotocredit: ANP /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

vrijdag 21 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

Branchevereniging voor makelaars en taxateurs NVM start een onderzoek naar de vermeende belangenverstrengeling tussen een taxateurskantoor en een woningcorporatie die we aan het licht brachten in ons dossier Koophuis. ‘De NVM ziet in jullie berichtgeving voldoende aanleiding om een intern onderzoek te starten,’ zegt woordvoerder Roeland Kimman.

Aanleiding voor het interne onderzoek zijn twee tips die we binnen kregen over de Eindhovense woningcorporatie Trudo en vastgoedbedrijf vb&t. Deze twee organisaties werken innig samen bij het met ‘korting’ verkopen van woningcorporatiehuizen onder het merk Slimmer Kopen. Mensen betalen in eerste instantie een lager aankoopbedrag en zijn vervolgens verplicht om het huis bij verkoop weer aan te bieden bij de woningcorporatie.

Juist bij die terugkoop zit de mogelijke belangenverstrengeling. Eén bedrijfsonderdeel van vb&t werkt samen met de woningcorporatie, terwijl een andere vb&t-tak de ónafhankelijke’ taxaties uitvoert die nodig zijn om te bepalen voor welk bedrag de corporatie de woning terugkoopt. De tipgevers vinden het verdacht dat hetzelfde bedrijf dat Slimmer Kopen in de markt zet, ook onafhankelijk kan bepalen voor welke prijs de woningcorporatie het appartement terug kan kopen.

Tipgevers

‘Wij mogen niet klagen dat we geen verlies hebben gemaakt. Maar uiteindelijk blijkt van verhalen over Slimmer Kopen dat de meeste mensen verlies hebben en niemand winst. Naar ons idee klopt dit ook niet,’ mailt Kim van Geloven ons. Ook een professional in de branche mailt ons en wil anoniem blijven: ‘De enige die gelooft in de onafhankelijkheid van deze taxaties is de directeur zelf. De consument is zich er niet van bewust en de directie zegt dat deze taxaties onafhankelijk zijn. Toch heeft dit op zijn minst de schijn van belangenverstrengeling in zich.’

lees ook: Tipgevers: ‘Belangenverstrengeling tussen taxateur en woningcorporatie bij Slimmer Kopen’ woensdag 19 oktober .

Terwijl de algemeen directeur van vb&t ons op het hart heeft gedrukt dat de taxaties echt onafhankelijk uitgevoerd zijn, start de NVM dus een onderzoek. ‘Afhankelijk van de uitkomst van dat onderzoek wordt bekeken of de NVM zelfstandig een klacht indient bij de tuchtrechter. De NVM tekent daarbij aan dat ongeacht de uitkomst van het interne onderzoek, het iedereen vrij staat om een klacht in te dienen bij een van de tuchtrechtelijke colleges,’ aldus de woordvoerder.

De NVM gaf in reactie op onze vragen aan dat iedere NVM-taxateur onder tuchtrechtelijk toezicht van de branchevereniging staat. Daarnaast is sinds januari van dit jaar het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs actief. Bij dit landelijk register hebben ze ook een tuchtorgaan, waar taxateurs zich na een klacht over bijvoorbeeld belangenverstrengeling moeten verantwoorden.

Help ons onderzoek

Hoe lang het interne onderzoek van de NVM duurt, kon de woordvoerder niet zeggen. Wij houden het in ieder geval in de gaten. Ondertussen willen we nog steeds in contact komen met mensen die een huis gekocht hebben met Slimmer Kopen. Heeft u hier ervaring mee? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

649 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek