‘Nu weten we nul en ik wil het weten’

maandag 17 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Hoofdkantoor brandweer Amterdam-Amstelland /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

maandag 17 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Het verhaal van brandweerman Danny van Gelstwijk laat zien dat de verhoogde kans op het krijgen van kanker in bepaalde gevallen ook werkelijkheid wordt. Hij kreeg blaaskanker door zijn werk. Wij vragen ons af hoeveel meer brandweermensen dit overkomt. En hoe vaak wordt er door het brandweerwerk een andere beroepsziekte opgelopen?

Meldingen

Eerder kwamen we er al achter dat we het niet moeten hebben van de meldingen van beroepsziekten door bedrijfsartsen van de brandweer bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). In 10 jaar tijd kwamen daar slechts 31 meldingen binnen. Waaronder 1 keer van een brandweerwerknemer met kanker en 4 gevallen van PTSS. Onze berekening liet zien dat gemiddeld 3 beroepsziektemeldingen per jaar geen realistisch aantal is.

Ook brandweerkorpsen zelf houden cijfers over beroepszieke collega’s niet bij. Bovendien stoppen brandweermensen eerder met werken, het zogenaamde Functioneel Leeftijdsontslag (FLO), waardoor ze uit beeld raken en het onbekend is hoe het met de gezondheid van deze groep brandweerlieden is.

Omvang

Commandant Elie van Strien van korps Amsterdam-Amstelland, inmiddels herstellende van een zwaar motorongeluk, pleitte in een gesprek dat we eerder met hem hadden voor het achterhalen van de cijfers. ‘We gaan een onderzoek doen binnen ons korps. Ik wil van iedereen weten hoe het met ze gaat. Welke gezondheidsklachten ze hebben. En dat ze op moeten letten op bepaalde symptomen. Nu weten we nul en ik wil het weten.’

Door dit onderzoek hoopt Van Strien een beeld te krijgen van de omvang van de problemen die de blootstelling aan rook en andere risico’s met zich meebrengen. Maar hij wil niet alleen kijken naar de mensen die nu in dienst zijn. ‘Ik wil in dat onderzoek ook kijken naar de mensen die eerder bij de Amsterdamse brandweer hebben gewerkt. En als die niet meer leven, wil ik graag contact leggen met de familie. Zo krijgen we een beter beeld van de relatie tussen het werk en de gezondheid van onze mensen’, vertelt Van Strien vastberaden.

Andere korpsen

Of er meer korpsen van plan zijn om een dergelijke inventarisatie te doen, weten we niet. We hebben binnenkort nog verschillende gesprekken waarin we antwoord op deze en meer vragen hopen te krijgen. Bovendien gaan we zelf een rondgang doen langs alle veiligheidsregio’s.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

597 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek