Notaris laat verstandelijk beperkte tante testament ondertekenen

maandag 08 januari 2018 Leestijd: 2 min.

tekening van tante Klaartje / redactie Monitor

Odette Joosten

Verslaggever

odette.joosten@kro-ncrv.nl

maandag 08 januari 2018 Leestijd: 2 min.

‘Een notaris heeft mijn zwakbegaafde tante een testament laten tekenen. Mijn tante kon niet lezen en schrijven en maakt zinnen van gemiddeld 3 woorden. Hoe kan het dat een notaris dit doet?’  We krijgen na onze uitzending Wilsonbekwaam zeker 50 mails van mensen die zich herkennen in de verhalen van ouderen die vatbaar zijn voor financiële uitbuiting. Een van de mails is van Marianne. Zij vertelt ons het bizarre verhaal over haar verstandelijk gehandicapte tante die vorig jaar overleed.

‘Mijn tante Neeltje is geboren in de jaren 20 van de vorige eeuw. Ze kreeg op 3-jarige leeftijd hersenvliesontsteking en is daardoor zwakbegaafd gebleven,’ vertelt Marianne. ‘Ze had de intelligentie van een 3-jarige.’ Marianne laat ons de papieren zien van een onderzoek naar de ontwikkelingsleeftijd van haar tante. We lezen dat de onderzoeker concludeert dat tante Neeltje een ontwikkelingsleeftijd had van een peuter en dat ze niet langer dan een paar minuten haar aandacht kon vasthouden.

Testament

Tante Neeltje woonde het grootste deel van haar leven, bijna 50 jaar, in verschillende huizen voor zwakbegaafden. ‘Mijn ouders waren al die jaren contactpersoon voor mijn tante,’ vertelt Marianne.  ‘Na het overlijden van mijn moeder, nam ik deze taak over. Een jaar geleden werd ik gebeld door het tehuis waar mijn tante woonde dat ze op sterven lag. Na de begrafenis werd aan mij gevraagd of ik de financiën wilde afwikkelen. Ik heb een notaris ingeschakeld. Zij trof toen in het centraal testamentenregister een testament aan van mijn tante. Ik mocht niet weten wie de begunstigde was, maar ik was het in ieder geval niet.’

Wilsonbekwaam

Haar notaris vindt het vreemd en trekt bij Marianne aan de bel. Marianne: ‘Het gekke was natuurlijk dat mijn zwakbegaafde tante een testament heeft ondertekend. Zij was absoluut wilsonbekwaam. Daar bestond geen twijfel over en was ook zeker niet te missen als je haar ontmoette. Het begrip ‘testament’ en ‘dood’ was voor haar iets wat ze niet begreep. De betrokken notaris had dus nooit mogen toestaan dat ze een testament ondertekende. 

In eerste instantie wil Marianne het erbij laten zitten. Maar ze blijft met vragen in haar hoofd zitten. Hoe kan het dat een notaris haar tante liet tekenen en waarom moest er überhaupt een testament worden opgemaakt?

Erfenis

Marianne gaat op onderzoek uit.  Ze komt er al snel achter dat de erfenis van haar tante naar het tehuis gaat. De verzorgster van het zorgcentrum heeft haar tante tot twee keer toe meegenomen naar een notaris. Marianne confronteert de betreffende notaris en het tehuis met haar bevindingen. De notaris zegt dat hij niets verkeerd heeft gedaan, maar hij trekt zich wel terug uit het testament als executeur testamentair. Het tehuis verwerpt de erfenis na de kritische vragen van Marianne. En de verzorgster krijgt een ‘kritisch’ gesprek.

100.000 euro

Dan komt Marianne er achter dat haar tante een bedrag van 100.000 euro op haar bankrekening had staan. Nadat het tehuis zich had teruggetrokken is dit geldbedrag verdeeld onder Marianne en haar neven en nichten.

Marianne vertelt ons haar verhaal omdat ze hoopt dat er mensen zijn die zich herkennen in het verhaal van haar tante. ‘Ik vind het diefstal op termijn,’ zegt Marianne. Ze vindt dat er meer controle moet komen op de handelswijze van de notaris. ‘In het geval van twijfel of iemand wilsbekwaam is of niet zou er altijd een tweede notaris ingeschakeld moeten worden. Juist een notaris moet betrouwbaar en integer zijn. Zij zijn er juist voor om kwetsbare ouderen juridisch te beschermen.’ 

Dit artikel is eerder op onze site verschenen met gefingeerde namen.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Wilsonbekwaam
Verkenning Research Opnames Uitzending

Wilsonbekwaam

Uitzending

Dinsdag 10 april om 21:25 uur op NPO2. Mag een verstandelijk beperkte een testament tekenen? Wat is de rol van de notaris om misbruik van deze kwetsbare groep te voorkomen?

Deel jouw ervaring 25 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 10 april 2018 om 21:25  NPO2

125 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Veiligheid en handhaving / Wilsonbekwaam

Oproep

Herken je je in het verhaal van Marijke en haar zwakbegaafde tante? Of ben je (kandidaat) notaris en weet je hier meer over?
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Odette Joosten Verslaggever

Nog dagelijks verwondert Odette Joosten zich over verhalen die mensen haar vertellen. ‘Ik ben altijd op zoek naar de overeenkomsten tussen die verhalen. Waar lopen mensen tegenaan in ‘de maatschappij’? En kan ik, met mijn onderzoek, de vinger op de zere plek leggen en zoeken naar een oplossing? Sinds september 2016 werk ik voor De Monitor. Daarvoor werkte ik als verslaggever bij de achtergrondrubrieken Netwerk en Brandpunt.’

Lees verder
@odettejoosten

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat moet je doen als je hoogbejaarde vader bestolen wordt door de buurvrouw, de nieuwe vriendin of de huishoudster en dat ze flinke bedragen opneemt van de bankrekening? Hoe kom je erachter of dit ...
Alles over dit onderzoek