Dagboek Corona

“Normaal komen hier zo’n zeven verpleegkundigen per week, nu is dat er één”

donderdag 02 april 2020 Leestijd: 2 min.

Marieke en Annika / De Monitor

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

donderdag 02 april 2020 Leestijd: 2 min.

Annika is een lief en vrolijk meisje van zeven jaar, en heeft intensieve zorg nodig, zeven dagen in de week, 24 uur per dag. Haar slaapkamer ziet er een beetje uit als een ziekenhuiskamer, met beademings- en zuurstofapparatuur. In een videodagboek laat moeder Marieke zien hoe de coronacrisis invloed heeft op hun leven. “Normaal komen hier zo’n zeven verpleegkundigen per week, nu is dat er één.”

Het is een eigen keuze van de alleenstaande moeder om minder zorgverleners in haar huis toe te laten uit angst voor een besmetting met het coronavirus. “Alleen verpleegkundige Marije komt hier nog om mij te ondersteunen in de zorg voor Annika. Zij is de enige op dit moment die aan mijn standaarden van quarantaine kan voldoen.” Marieke én Marije hebben de afgelopen én komende weken geen sociale contacten, ook niet met familie. En de boodschappen worden online gedaan.

Met normale verkoudheid al op IC

De andere verpleegkundigen die normaal gesproken bij Annika en Marieke thuiskomen hebben allemaal een groot gezin of verlenen zorg bij andere gezinnen. Marieke: “Je kan de contacten van die mensen nooit allemaal controleren. Ik doe het voor de veiligheid van Annika, tot er meer duidelijk is over het virus. Maar dat niet alleen, ze is heel kwetsbaar en komt soms door een normaal verkoudheidje al op de Intensive Care terecht. Dat wil ik op deze manier ook proberen te voorkomen.”

Geradbraakt na een slechte nacht

De extra druk die nu op haar als ouder komt te liggen ervaart Marieke als zwaar, met name in de nachten en de weekenden. Want dan is ze alleen met haar dochter. “Normaal komt er drie keer per week een verpleegkundige om de zorg in de nacht over te nemen, zodat ik kan slapen en energie kan overhouden. Die zouden we eigenlijk al opschalen naar vier nachten, maar nu doe ik het allemaal zelf. Als ze dan een slechte nacht heeft gehad waar je er meerdere malen uit moet en veel handelingen moet doen dan sta je geradbraakt op. En dan begint de dag met alle verzorging voor Annika nog.”

65 procent: zorg is probleem

Marieke is niet de enige ouder van een zorgintensief en kwetsbaar kind bij wie de zorg in coronatijd problemen oplevert. Uit een enquête van Reporter Radio en de Monitor onder ouders van deze kinderen blijkt65 procent de zorg thuis als probleem te ervaren. De redenen daarvoor zijn verschillend. Zo zijn hulpverleners vaak niet in staat langs te komen omdat ze ziek zijn, maar er zijn ook ouders die net als Marieke elk sociaal contact vermijden en hulp stopzetten.  

lees ook: Hulp voor zorgkind door coronacrisis in gevaar zaterdag 28 maart

Facetime met vader

En Annika? Die vindt het allemaal wel heel gezellig dat haar moeder en Marije nu zo veel om haar heen zijn. Er worden taartjes gebakken, boekjes voorgelezen en spelletjes gedaan. Contact met haar vader heeft ze nu door het coronavirus helaas via Facetime. Marieke: “Die komt normaal gesproken één keer in de twee weken hier, maar door zijn werk bij Defensie heeft hij veel verplichtingen in Breda. Daardoor kan ook hij niet voldoen aan die sociale isolatie en is videobellen voor nu de enige oplossing.” 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg aan huis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Zorg aan huis

Uitzending

Ouders van kinderen met een meervoudige handicap maken zich zorgen over corona. Als je kind bij een verkoudheid al op de ic terechtkomt, hoe krijgt het dan de juiste zorg in een overvol ziekenhuis? En hoe hou je zelf 24/7 de intensieve zorg vol?

Deel jouw ervaring 57 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 13 april 2020 om 22:40  NPO2

473 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat merken deze zorgmedewerkers én hun cliënten van de coronacrisis? Ben jij thuiszorgmedewerker en maak je je zorgen hoe je de zorg veilig kan verlenen?
Alles over dit onderzoek