Noodkreet beroepsvereniging: Justitie, geef informatie over veroordelingen zorgverleners

woensdag 09 september 2015 Leestijd: 1 min.

stethoscoop hamer kleiner /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

woensdag 09 september 2015 Leestijd: 1 min.

Pleun, tipgever in het dossier Veroordeelde artsen, vindt het pijnlijk dat de zorgverlener die haar in 2011 tijdens de therapie misbruikte, na zijn strafrechtelijke veroordeling gewoon kan blijven doorwerken. De zaak komt nog voor de tuchtrechter, maar dat kan nog een hele tijd duren. Pleun vraagt zich af: is er op een andere manier voor te zorgen dat deze zorgverlener geschorst wordt of in elk geval onder supervisie wordt gesteld?

We vinden de beroepsvereniging waar de therapeut bij is aangesloten. Op de website van de SBLP (Stichting Beroepsorganisatie voor Lichaamsgeoriënteerde (Psycho)therapie) zien we dat de zorgverlener nog op de lijst van aangesloten zorgverleners staat. Waarom heeft de beroepsvereniging niets gedaan met het feit dat de zorgverlener strafrechtelijk is veroordeeld? De voorzitter van de SBLP, Dhyan de Bruijn, wil ons te woord staan. Omdat het register van alternatieve therapeuten ons eerder vertelde niets te zullen doen met de veroordeling en de zorgverlener in het register te laten staan, verwachten we een soortgelijke boodschap van de beroepsvereniging.

Maar De Bruijn geeft toe dat er in deze zaak te laat is ingegrepen. Dat de zorgverlener na de veroordeling heeft kunnen doorwerken, betreurt hij. De Bruijn vertelt ons dat hij heeft besloten dat de zorgverlener van de lijst wordt gehaald. Maar hij heeft nog een boodschap. De informatievoorziening over veroordeelde zorgverleners werkt nog steeds niet goed, zegt hij. Van justitie hoorde hij niets over de veroordeling, terwijl hij dat wel graag had willen weten. De Bruijn wil dat de beroepsvereniging voortaan informatie van justitie krijgt over veroordelingen van zorgverleners, zodat hij eerder kan optreden tegen zorgverleners die over de schreef gaan.

Heeft u een tip voor ons over een veroordeelde zorgverlener? Tip de redactie!

Foto: Dreamstime

Lees meer over

Gezondheid en zorg Veroordeelde artsen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Veroordeelde artsen

Uitzending

Deel jouw ervaring 46 andere artikelen in onderzoek

54 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Waarom kan een arts na een veroordeling voor seksueel misbruik of voor het bezit van kinderporno nog werken met patiënten? Het Openbaar Ministerie geeft informatie over veroordelingen van zorg...
Alles over dit onderzoek