'Nog minder geld naar zorg heeft desastreuze gevolgen'

vrijdag 06 mei 2016 Leestijd: 3 min.

rolstoel /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

vrijdag 06 mei 2016 Leestijd: 3 min.

De organisatie voor chronisch zieken en gehandicapten Ieder(in) luidt de noodklok. Ze is bang dat gemeenten en het rijk gaan besluiten om structureel minder geld te besteden aan zorg en ondersteuning nu uit onderzoek blijkt dat veel gemeenten miljoenen overhouden op deze post. ‘Het risico is dat zowel het rijk als de gemeenten nu zeggen: Het lukt, dus er kan best wat minder geld naartoe. Dat gaat echt desastreuze gevolgen hebben voor mensen die nu al aangeven dat ze noodzakelijke zorg missen,' aldus de woordvoerder van Ieder(in).

Onderzoek

Gisteren bleek uit onderzoek van Binnenlands Bestuur dat gemeenten fors besparen op de zorg en ondersteuning die vallen onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (wmo). Binnenlands Bestuur vroeg een derde van alle gemeenten naar de cijfers over 2015. Negen op de tien blijkt geld bespaard te hebben op de wmo.

Het risico is dat zowel het rijk als de gemeenten nu zeggen: Het lukt, dus er kan best wat minder geld naartoe.

woordvoerder Ieder(in)

De besparing kan meerdere oorzaken hebben. Zo is de eigen bijdrage voor veel mensen fors hoger geworden. Mensen zouden daardoor af kunnen zien van een zorgvergoeding. Een andere reden kan zijn dat gemeenten strenger hebben geïndiceerd en hebben bepaald dat mensen minder zorg nodig hadden dan voorheen. Ook is bekend dat mensen een groter beroep moeten doen op hun omgeving, waardoor minder betaalde krachten ingezet hoeven worden.

De overheveling van ondersteuning en begeleiding van het rijk naar de gemeenten per 1 januari 2015 ging gepaard met een forse bezuiniging. Volgens de woordvoerder van Ieder(in) hebben gemeenten daardoor te hard gesneden in de zorg. ‘Gemeenten dachten: we gaan heel streng doen, en daarin zijn ze dusdanig doorgeschoten dat er dus veel geld overblijft.’

Dat gaat echt desastreuze gevolgen hebben voor mensen die nu al aangeven dat ze noodzakelijke zorg missen.

woordvoerder Ieder(in)

In ons dossier Mantelzorg stuitten we op meerdere voorbeelden van gemeenten die ook geld overhouden op het wmo-budget. Zo wees één van deze tipgevers ons op het forse overschot op de wmo in zijn gemeente Noordwijk. De Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) Bollenstreek voert de wmo uit namens de gemeenten Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse, Teylingen en Hillegom. De dienst had voor 2015 19,5 miljoen begroot voor de uitvoering van de wmo, terwijl slecht 14 miljoen werd uitgegeven. Een besparing van 28 procent.

Ondertussen moet onze Noordwijkse tipgever 2000 euro betalen om zijn vrouw te mogen verzorgen. We vroegen de ISD Bollenstreek naar de situatie van het stel. Ze ontvangen 5720 euro per jaar, maar moeten wel een eigen bijdrage betalen van 5688,80 euro. Blijft over onder de streep: 31,20 euro. Omdat de man ook nog belasting moet betalen over het bedrag dat hij ontvangt uit het persoonsgebonden budget (pgb) van zijn vrouw kost de zorg het stel zo’n 2000 euro per jaar. Ze lieten de zorgvergoeding per direct stopzetten. Aan de belasting die de man moet betalen kan de gemeente niets veranderen. Maar de gemeente heeft wel invloed op de hoogte van de eigen bijdrage. De ISD Bollenstreek liet ons weten niets te kunnen doen aan deze relatief hoge eigen bijdrage die het stel moet betalen.

De directeur van de ISD Bollenstreek ziet vaker gebeuren dat mensen vanwege een hoge eigen bijdrage voor de zorg uit de wmo hun zorgvergoeding stopzetten. Hoewel de ISD een onderzoek uit laat voeren naar de oorzaken van het overschot, gaf de directeur alvast een voorschotje in het Leidsch Dagblad: ‘Veel mensen zien af van ondersteuning vanwege de eigen bijdrage.’

‘Veel mensen zien af van ondersteuning vanwege de eigen bijdrage.’

directeur ISD Bollenstreek in Leidsch Dagblad

Maar hoe zit het dan met de begroting van de volgende jaren? Ieder(in) vreest dat gemeenten de begroting lager vast zullen stellen. In de Bollenstreek lijkt die vrees bewaarheid te worden, als we afgaan op de woorden van de directeur van de ISD Bollenstreek. Hij liet het Leidsch Dagblad weten vrij zeker te zijn dat de begroting voortaan lager wordt vastgesteld nu er zo’n groot overschot is.

Oproep

De overheid wil dat we meer gaan zorgen voor elkaar, anders wordt de zorg onbetaalbaar. Wij vragen ons af of daar wel altijd de juiste voorwaarden voor worden geschapen. Waar loop jij tegenaan als mantelzorger? Krijg jij ook een vergoeding voor de mantelzorg die je levert vanuit een pgb? Laat het ons weten! tip insturen

Lees meer over

Gezondheid en zorg Mantelzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

Mantelzorg

Research

Deel jouw ervaring 55 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 05 juni 22:35u, NPO2

251 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorg rondom ouderen thuis wordt zoveel mogelijk afgeschaald om de kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen en capaciteit vrij te maken voor noodzakelijke zorg. Wat zijn de gevolgen?
Alles over dit onderzoek